BYGG

Bruker satellittbilder for å avsløre arbeidslivskriminalitet på byggeplasser

Bildene fra 700 til 800 kilometers høyde kan avsløre hvor og når det foregår aktivitet på norske byggeplasser slik at tilsynsmyndigheten kan time tidspunkt for kontroller.

Radarsatellitten Sentinel-1 kartlegger alt fra isdekke og oljesøl til ustabile fjellpartier og jordkvalitet.
Radarsatellitten Sentinel-1 kartlegger alt fra isdekke og oljesøl til ustabile fjellpartier og jordkvalitet. Bilde: NTB
Magnus RossMagnus RossJournalist
20. okt. 2023 - 15:07

Europa har satset tungt på Sentinel-satellitter som overvåker hav, land og atmosfære i jordobservasjonsprogrammet Copernicus, der også Norsk romsenter har vært deltager i mange år. Nå har romsenteret inngått et pilotprosjekt med a-krimsenteret Vestland, fremgår det av en pressemelding fra Norsk Romsenter.

Tidsserier av bilder fra satelitten Sentinel-1 kan avsløre når og hvor det foregår aktivitet på byggeplasser i Norge. Bildeserien gir et referansebilde som en algoritme deretter sammenligner det nyeste radarbildet med. Eventuelle forandringer blir registrert og lagt til i en kartdatabase.

Verktøyet er spesielt nyttig på byggeplasser, hvor det kan være lange perioder mellom grunnarbeid og byggefasen. I noen tilfeller kan det ta flere år fra byggetillatelsen er gitt, til bygget er ferdig.

– For å effektivisere ressursbruken må vi legge besøket til den perioden det erfaringsmessig er mest aktivitet. Vi må treffe en periode på om lag åtte uker mens bygget blir reist, sier seniorinspektør Olav Aanestad Godiksen ved a-krimsenteret Vestland i pressemeldingen.

Senteret er ett av åtte nasjonale sentre som jobber med å avdekke og bekjempe arbeidslivskriminalitet, og er et samarbeid mellom Skatteetaten, politiet, Arbeidstilsynet og NAV.

Målet med en kontroll er å avdekke eventuelle lovbrudd, men også å informere de som jobber på byggeplasser om norske lover og regler.

– Kontroller er ressurskrevende. Folk skal sette av tid, og ofte er det langt å kjøre. Å ha tilgang til fersk satellittinformasjon som viser når noe skjer, gjør at vi kan bli mer presise når vi planlegger kontroller. Da øker treffsikkerheten, og vi får brukt samfunnets ressurser mer effektivt, sier senterleder Ove Boga på a-krimsenteret i Vestland.

Eirik Lie.
Les også

Kongsberg-Gruppen selger luftvernsystemer til Litauen for 2,3 milliarder kroner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.