OLJE OG GASS

Bruker mye mer olje

FYLLER PÅ: Dieselsalget økte med ti prosent i 2010. Også jetdrivstoff går så det griner. Norge har ikke brukt mer petroleum siden 1999, og er nå oppe i 62 millioner fat oljeekvivalenter. Det tilsvarer rundt 15 dagers petroleumsproduksjon, eller 34 dagers oljeproduksjon (1,8 mill. fat per dag).
FYLLER PÅ: Dieselsalget økte med ti prosent i 2010. Også jetdrivstoff går så det griner. Norge har ikke brukt mer petroleum siden 1999, og er nå oppe i 62 millioner fat oljeekvivalenter. Det tilsvarer rundt 15 dagers petroleumsproduksjon, eller 34 dagers oljeproduksjon (1,8 mill. fat per dag). Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
17. jan. 2011 - 15:08

Det norske forbruket av petroleumsprodukter var i fjor på sitt høyeste nivå på over ti år.

Til sammen ble det brukt 62,2 millioner fat (9,9 milliarder liter) petroleum innenriks i Norge, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Dette forbruket er fem prosent mer enn i 2009.

Fire prosent av produksjonen

Nordmenns forbruk av petroleum ligger nå på sitt høyeste nivå siden 1999. Både diesel, fyringsolje og drivstoff til jetfly øker kraftig.

Til sammenligning produserte Norge i 2010 til sammen 1443 millioner fat petroleum (229,5 SM3 oljeekvivalenter).

Forbruket tilsvarer rundt 4,3 prosent av den samlede petroleumsproduksjonen vår, eller rundt 15 dagers produksjon. Sammenligner man utelukkende med oljeproduksjonen på 1,8 millioner fat per dag så tilsvarer forbruket vårt 34 dagers produksjon.

Diesel tar over

Det ble solgt over dobbelt så mye diesel som bensin i fjor. Dieselsalget økte med ti prosent fra året før og endte på 3,4 milliarder liter. Det ble solgt 1,6 milliarder liter bensin, en nedgang på over fem prosent.

Samtidig har prisene steget, med en snittpris på 11,76 kroner for diesel og 12,64 for en liter 95 oktan blyfri bensin. I snitt er prisene økt med en liter, og grunnen er høyere oljepris i det internasjonale markedet.

Det har aldri vært solgt så mye jetdrivstoff som i fjor. 975 millioner liter er en økning på ti prosent fra året før.

Bygg og anlegg ned

Fordelt på bransjer ser vi at forbruket av petroleum faller med 8,8 prosent innen bygg og anlegg.

Det offentlige bruker på sin side 22,4 prosent mer petroleum i 2010 enn i 2009.

Industrien øker sitt forbruk med 6,6 prosent, fiskeriene med 5 prosent og jordbruket med 2,6 prosent. Gruppen som består av boliger, forretningsbygg og kontorer øker sitt forbruk med 26,4 prosent i fjor.

Mens Agderfylkene reduserer sitt forbruk av petroleum, øker det kraftig i Hordaland, Sogn og Fjordane, Oslo, Akershus og Trøndelagsfylkene.Stabilt skipsforbruk

Salget av marine gassoljer som driver skipsdieselmotorer var på 1,8 milliarder liter i fjor, og tallet har vært stabilt det siste tiåret.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet stiger forbruket av fyringsoljer, etter at det ble halvert fra 2003 til 2008. I fjor økte salget av lett fyringsolje og parafin med 21 prosent til 639 millioner liter på grunn av dyr strøm og streng kulde, ifølge SSB. Også her har prisene steget med en krone literen.

I desember i 2010 økte salget av fyringsolje med 46 fra året før, og man må tilbake til 2004 for å finne en måned med tilsvarende forbruk av slike oljer.

Tung fyringsolje til industrien faller fortsatt i forbruk, og ligger nå på 367 millioner liter. Salget av LNG, flybensin, tungdestillat og bitumen er stabilt, mens LPG-salget økte med 35 prosent.

Les også:

Oljeregningen øker kraftig

– Oljen er Norges opium

37 selskaper vil lete på sokkelen

– Oljepolitikken står på vent

Nordmenn liker oljeselskapene

Forventer konsekvensutredning av Lofoten

Det internasjonale energibyrået:<br/> Råoljen er over toppen

– Peak oil er politikernes beste venn

Oljeinvesteringer: Nedjusterer i år, rekordhøyt neste år

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.