GUIDER

Bruk mobilen som «svart boks» i bilen

Har du riktig app kan du sikre verdifulle videoopptak dersom uhellet skulle være ute når du kjører bil.

Marius ValleMarius ValleJournalist
14. feb. 2013 - 18:15

Det kan kanskje virke litt paranoid, men skulle uhellet først være ute kan en "svart boks" være smart å ha i bilen. Med dette mener vi en enhet som tar video av hva som foregår foran bilen. Om det skulle skje noe lagrer den videoen slik at du kan se den senere.

Dette kan også være en nyttig ting å ha dersom du skulle være vitne til noe på veien, enten det er snakk om en overraskende eller morsom situasjon.

Om det kan brukes som bevis i en rettslig tvist er en annen diskusjon. Men du vil trolig kunne bruke det i forbindelse med forsikringsoppgjør.

App erstatter egen boks

En slik enhet kan koste fra rundt 500 kroner og oppover. Har du en smarttelefon slipper du langt billigere unna. Alt du trenger er en app som byr på "svart boks"-funksjonalitet. 

Prinsippet med disse appene er enkelt. De benytter telefonens kamera til å filme og/eller ta bilder. Video og bilder kan steples med hastighet, posisjon og annen informasjon. Etterhvert som du kjører tar appen opp videofiler på for eksempel to minutter, og lagrer disse i tur og orden. 

Dersom ingenting skjer slettes de første videoene, slik at du til enhver tid bare lagrer et lite antall videoer, for eksempel de tre siste. Skulle det skje noe, lagrer appen den aktuelle videoen.

LES OGSÅ: Fem apper du må ha om du har en gammel bil



"Black box"-appen DailyRoads Voyager på Android.

Lagrer kollisjoner

Noen av appene kan registrere om det skjer et stort utslag i bevegelsessensoren, som for eksempel ved en kollisjon. Da spares videoen automatisk. Du kan også manuelt spare en video dersom du fanger en interessant situasjon. De fleste apper lar deg enkelt og greit bare trykke et sted på skjermen for å lagre videoen til senere.

I tillegg til appen vil du åpenbart også trenge en mobilholder som festes i frontruta, og en mobillader slik at telefonen ikke går tom for strøm. Det kan også være lurt å sørge for at du har nok lagringsplass til å lagre en større mengde video, siden du typisk vil ønske å ta opp video i så høy oppløsning som mulig.

Det finnes en hel del forskjellige apper til formålet, og vi skal på ingen måte påstå at vi har prøvd alle. Men de vi har sett på ser ut til å fungere bra, og koster ikke all verden.

Android: DailyRoads Voyager

DailyRoads Voyager er en gratisapp som tar opp video med lyd, og tar bilder. Du kan gjøre en rekke innstillinger til bilde- og videoopptak. Dette inkluderer oppløsning på opptak, lengde og antall midlertidige filer som skal lagres. Du kan også velge om du vil ta opp video med eller uten lyd.

Appen kan også ta video og bilder mens den ligger i bakgrunnen, noe som er praktisk dersom du for eksempel trenger å bruke telefonen til navigasjon samtidig.

LES MER: Med denne dingsen tar du full kontroll på bilen din

Du kan justere hvor følsom appen skal være for bevegelsesaktivert lagring av videoopptak. Det er lurt dersom du stadig opplever at telefonen lagrerer en masse videoer uten at det har skjedd noe spesielt. 

Om du vil lagre video manuelt trykker du bare på skjermen, så lagres det som har skjedd frem til det tidspunktet. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Pris: Gratis

Last ned: Google Play 

iOS: iCarBlackBox

Det finnes en del forskjellige apper med "svart boks"-funksjonalitet i App Store, og iCarBlackBox er en av dem som lar deg ta opp video mens du kjører. Funksjonaliteten er en del enklere enn på Android-appen, og siden dette er en iOS-app kan den ikke gjøre opptak om den ligger i bakgrunnen.

LES OGSÅ: Gratis fotoboksvarsling fra TomTom

Du justerer selv hvor følsom appen skal være for bevegelse, slik at du ikke ender opp med en mengde videoopptak av ingenting. Når appen merker en bevegelse som er kraftig nok spør den om du vil lagre videoen. Dersom du ikke svarer i løpet av ti sekunder lagres den automatisk. Sammen med videoen lagres også en rapport med hvor hendelsen fant sted, og hvilke utslag den registrerte på bevegelsessensoren.

Du kan også lagre videoer når som helst ved å trykke på ikonet "Emergency recording".

Appen benytter GPS-en til å vise deg hastigheten du holder. Opptakene har imidlertid ingen informasjon om hastighet eller annet på seg.

Du kan legge inn nødnummeret i appen. Dersom noe skulle skje vil den forslå å ringe dit (men ikke automatisk). Du kan også legge inn telefonnummer slik at telefonen sender en SMS dersom appen mener du har hatt et uhell.

Appen koster sju kroner. Det finnes også en gratis lettversjon.

Pris: 7 kr (gratis app med redusert funksjonalitet finnes også)

Last ned: App Store

iOS: Car Camera DVR

Vi kan nesten ikke la være å nevne Car Camera DVR. Denne appen er langt enklere i funksjonalitet, så den vil ikke automatisk lagre videoer dersom du skulle kollidere. 

Appen tar imidlertid opp video kontinuerlig, og lagrer den i filer på mellom 2 og 30 minutter. Du kan lagre inntil 20 videoer før appen sletter den første og begynner på nytt. Det betyr altså at du i ettertid lett kan gå inn og hente ut den videoen som viser det du vil lagre.

På sett og vis er dette en bedre løsning enn iCarBlackBox tilbyr, siden du kan lagre en hel del video du kan se igjennom senere.

Car Camera DVR koster 14 kroner, men finnes også i en gratis lettversjon.

Pris: 14 kroner

Last ned: App Store 

Windows Phone: Road Eye

Har du en Windows-telefon finnes det et knippe apper å velge mellom. Vi skal innrømme at vi ikke har prøvd dem alle sammen. Road Eye ser ut til å være et greit alternativ med enkel funksjonalitet.

Denne appen tar opp video kontinuerlig, og begynner å slette gamle opptak så snart de tar mer enn 1 GB til sammen. Dersom du har fanget ett eller annet interessant må du altså selv sørge for å spare videoen.

Appen vil automatisk begynne å ta opp video når bevegelsessensoren gir utslag som indikerer at du har begynt å kjøre. 

Videoene lagres i et eget galleri, med informasjon om hvor du har kjørt, og hastigheten du har holdt.

Pris: Gratis

Last ned: Windowsphone.com

FLERE BIL-ARTIKLER

Nå kan du sjekke vognkort med mobilen

Denne bilholderen er genial

TEST: Supertooth HD-W

Nå kan du bruke stemmesøk på Android

4G skal gjøre bilen til trådløs kraftpakke (tu.no)

Hvor parkerte jeg?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.