Bruk drillen til å lage firkantet hull

Den londonbaserte maskiningeniøren Michael Sebhatu har patentert et verktøy som konverterer rotasjon til lineær stempelbevegelse og fire sagblader.

Quadsaw, overfører roterende bevegelse til lineær stempelbevegelse på fire sagblader for å lage firkantete hull.
Quadsaw, overfører roterende bevegelse til lineær stempelbevegelse på fire sagblader for å lage firkantete hull. Bilde: Genius IP
20. des. 2016 - 07:00

I en tid da nær sagt alt handler om digitalisering er det litt befriende når en blir presentert for en automatisert prosess som er helt og holdent mekanisk.

Nå kan elektrikeren sette verktøyet mot gipsplaten, og starte drillen. Ti sekunder senere skal han ha et perfekt rektangulært eller kvadratisk hull til montering av bryter, koplingsboks eller stikkontakt. Verktøyet fungerer best på en drill som roterer med 1800 omdreininger eller raskere.

Lover besparelser

Det finnes en rekke patenter på tilsvarende løsninger, men så langt har ingen vist seg å være gode nok. Patentet til Sebhatu skal være av en annen karakter, og enheten man monterer foran drillen skal ikke gi vibrasjoner, skjevheter eller annet som vanskeliggjør operasjonen.

Produktet, kalt Quadsaw, er nå klart for produksjon og skal være mulig å bestille. I en pressemelding skriver selskapet bak patentet, Genius IP, at om man lager hullenen på tradisjonell måte, med en kombinasjon av drill og sag, kan det fort ta mer enn fem minutter før et hulle er ferdig. De skriver videre at med Quadsaw skal det ta ti sekunder. Videre viser de til statistikk fra 2014 som sier at i Storbritannia lager 250 000 elektrikere hver rundt tre hull daglig. Altså skal det kuttes nesten 200 millioner firkantete hull hvert år.

Basert på disse forutsetningene skal Quadsaw kunne spare 16 millioner arbeidstimer og mer enn 320 millioner pund.

Har du lest: Robotiserer byggeplassen og tolker 3D-modeller

Trenger ikke firkantete hull

Men, det spørs om forutsetningene holder for norsk byggenæring. Vibeke Lund Skeide, administrerende direktør hos Elko forteller at de ikke lenger har firkantete bokser i sitt sortiment. De aller fleste er runde, noen få er ovale. Da vil en tradisjonell hullsag vanligvis gjøre jobben.

Heller ikke fagsjef Bjørn Sørensen hos bransjeorganisasjonen Nelfo ser noe stort behov i det norske markedet.

– Det høres ut som et artig produkt, men jeg kan ikke se at elektrikere skulle ha mye bruk for det, skriver han i en e-post.

Bølgeformet spor

Skulle du likevel ha behov for en firkantet hull er patentet fascinerende. Det som skjer er at i en sylindrisk blokk som blir satt i rotasjon av drillen, er det frest ut et bølgeformet spor for kulelager. De fire sagbladene er festet til et metallstykke med diagonale spor, for de samme kulelagrene som finnes i den sylindriske blokken.

Når drillen roterer vil kulene overføre den roterende bevegelsen til en stempelbevegelse som trekker sagbladene frem og tilbake.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.