– Bruk biomasse til å varme opp hus

– Bruk biomasse til å varme opp hus
Dagens biodiesel lages blant annet av oljeveksten raps. Petter H. Heyerdahl mener vi må vente på andregenerasjons biodiesel før dieselen gir god klimaeffekt. Bilde:

Førsteamanuensis Petter H. Heyerdahl ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås mener den rødgrønne regjeringen gjør noe riktig når de innfører avgifter på biodiesel som drivstoff.

– Teknologien er ikke på plass. Vi må vente på 2.-generasjons biodiesel, om fem-seks-sju år, før dette gir god effekt som drivstoff, sier Heyerdahl til Dagsavisen.

I hus

Han mener man foreløpig heller bør bruke biomassen til å varme opp hus.

– Markedet ligger i biovarme. Det gir mye varme og erstatter mye mer forurensende fossil fyringsolje, sier han til avisen.

Han foreslår samtidig 20 øre ekstra avgift på fossile drivstoffer, slik at biodiesel fortsatt kan fremstå som billig, men finansiert av drivstoff som fører til mer CO2-utslipp.

Usikkerhet

Heyerdahl retter likevel pekefingeren mot statsminister Jens Stoltenberg for at han ikke sørger for stabile rammebetingelser for norske investorer.

– Når Jens Stoltenberg tuller med dette, sprer det seg en usikkerhet blant alle som vil investere i fornybar energi. Det er skummelt. Vi kan ikke sitte stille og se på at Uniol-fabrikken nedlegges. Vi må gi grønne investorer rammebetingelser som sikrer at vi er i front på utviklingen videre, sier han.

Les mer om: