NYHETER

Bruk av støy skal gi mer robuste radarnivåmålinger

Radarmålinger gir stort sett pålitelige og nøyaktige nivåmålinger, men mange har nok opplevd av signalet forsvinner.

Radar-nivåmålinger kan bli mer robuste ved hjelp av såkalt multi-ekkosporing.
Radar-nivåmålinger kan bli mer robuste ved hjelp av såkalt multi-ekkosporing. Bilde: Endress+Hauser - Kasper Adsersen PC
22. aug. 2013 - 23:22
Vis mer

Tanken eller siloen kan plutselig være tom. Det er en situasjon som får uønskede konsekvenser på en eller flere måter.

Sporer alle ekko

Endress+Hauser har lagt bredsiden til for å komme problemet til livs i sin nye radarserie, Micropilot FMR5x, hvor x er tallet for ulike modeller. Produktsjef for Skandinavia, danske Kasper Adsersen, forteller til Automatisering at den nye teknologien er døpt multi-echo tracking, eller sporing av flerekko.

Radarmålere sender ut elektromagnetiske pulser i gigahertz-båndet. For Endress+Hausers målere benyttes 6 eller 26 GHz. Normalt benyttes det antatte hovedekkoet fra radarpulsene for å beregne nivået. Adsersen forklarer at selskapets nye målere også benytter falske ekkoer, for eksempel fra obstruksjoner som sveiseskjøter, og varmeelementer og omrørere.

- Måleren bygger opp en sporingstabell med detaljer for inntil 20 ekkoer fra hver puls som sendes ut, sier produktsjefen.

Les også: Automatiserings innsiktsartikkel om radar nivmåling

Signalbortfall blir historie

For hvert ekko lagres data som posisjon, hastighet og amplitude. Informasjonen blir brukt som referanse for senere målinger hvor måleren sliter med å finne ekkoet som skal være et uttrykk for nivået. Adsersen forklarer at dette gjøres automatisk og dynamisk i måleren, og at sannsynligheten for at vurderingen er riktig tas med i regnestykket.

- Resultatet er at signalbortfall blir en saga blott, mener han.

Ifølge produktsjefen er det mer avansert diagnostikk på lager. Det er nå mulighet for å programmere logikkblokker i måleren, for eksempel for deteksjon av skum eller overvåking av matespenningen.

- Et fall i spenningen kan indikere korrosjon på tilkoplingene, forklarer Adsersen.

Sikkerheten selv

Kasper Adsersen viser oss avanserte diagnostikkfunksjoner i de nye radar-nivåmålerne.
Kasper Adsersen viser oss avanserte diagnostikkfunksjoner i de nye radar-nivåmålerne.

 

Den nye generasjonen radarmålere skal være den første som er utviklet i henhold til IEC 61508 krav til SIL2 (Safety Integrity Level) og SIL3 i redundant konfigurasjon. Det betyr intern overvåking av rundt 80 parametre. Samtidig kan den også testes direkte rett fra kontrollrommet. Produktsjefen understreker at det ikke er nødvendig å ta ut måleren fra instrumentsløyfen for testingen som gjøres for å opprettholde SIL-nivået.

- Hele SIL-testen kan gjøres uten å forstyrre prosessen. Det kan være mange penger å spare, sier Adsersen.

Han mener at målernes historikkminne, døpt HistroROM (Read Only Memory) kan redusere driftskostnader. Modulen er integrert i instrumentet, og inneholder, som forventet, konfigurasjonsparametrene. Dette skal føre til raskt bytte av instrument.

- Det er bare å flytte modulen over i den nye måleren. Det er umulig å gjøre feil, forklarer produktsjefen.

Helselogg

Adsersen slår også et slag for testing av alternative oppsett med HistoROM. Det skal være smidig å ta backup av originalkonfigurasjon for så å laste den tilbake. På samme måte kan et antall instrumenter konfigureres fra samme historikkmodul.

Selv om navnet indikerer at det kun kan leses fra minnet, kan det også lagre interne diagnostikkhendelser, inntil 20 stykker i en ringbuffer. Produktsjefen mener det kan være nyttig dersom instrumentene ikke er permanent tilkoplet et system via Hart eller feltbuss, som tar imot og lagrer informasjonen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.