DOKTORGRADER

Bruk av lydbølger i oljevirksomheten

19. juni 2001 - 14:57

Lydbølger brukes aktivt innen oljevirksomheten for å kartlegge og karakterisere bergarter i undergrunnen. M.Sc. Angelamaria Pillitteri Gotusso har studert effekter av lengdeskala på lydhastigheter.

Målinger ved bruk av lydbølger utføres på kilometerskala i seismikk, på meterskala i borehull, på centimeterskala i bergartsprøver, og på helt ned til millimeterstore fragmenter i borekaks, som produseres i selve boreprosessen.

Ved laboratoriearbeid har Gotusso funnet at prøvestørrelsen ikke påvirker målte lydhastigheter, så sant prøven er vesentlig større enn uregelmessigheter i bergartsstrukturen (mineralkorn, lagdeling osv.) For å kunne dokumentere effekter av ulik lengdeskala systematisk, ble kunstige materialer (pleksiglass, Leca-stein) og naturlige bergarter (sandstein og leirskifer) benyttet.

Resultatene betyr at ulike typer data lettere kan sammenlignes, og at forskjeller kan benyttes til økt forståelse av hvordan bergartene vil påvirke boring og produksjon.

Arbeidet kan føre til bedre integrering av ulike målinger, noe som vil kunne gi større presisjon i dybdeanslag og bedre bestemmelse av formasjonsegenskaper. Dette kan gi store kostnadsbesparelser for eksempel under boring, fordi det tillater estimering av boreparametere basert på data som innsamles under selve boreprosessen.

Avhandlingen har tittelen Skalaeffekter på akustiske hastigheter . Den er utført ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk, NTNU, med professor Rune M. Holt som hovedveileder og Dr. Marco Brignoli ved ENI-Agip i Milano som medveileder. Arbeidet er utført med støtte fra Norsk Agip.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.