SAMFERDSEL

Bru som kollapset, ble sjekket i fjor

Det ble gjort en grundig inspeksjon av Tretten bru i fjor, uten at man fant noen feil ved brua, ifølge Innlandet fylkeskommune.

Dronebilde av Tretten bru som går over Gudbrandsdalslågen.
Dronebilde av Tretten bru som går over Gudbrandsdalslågen. Stian Lysberg Solum
15. aug. 2022 - 11:22

I fjor ble brua sjekket gjennom en hovedinspeksjon, som er en større, teknisk gjennomgang. I tillegg ble det gjort en enklere, rutinemessig inspeksjon i juni i år, opplyser avdelingsdirektør Aud Riseng i Innlandet fylkeskommune til NTB.

– Det ble ikke gjort noen funn da. Så dette kom veldig overraskende på oss, sier hun.

Satte krisestab

Fylkeskommunen satte krisestab mandag morgen etter at Tretten bru kollapset. En lastebil og en personbil var på brua da den ga etter. Bilførerne fra begge kjøretøy er i god behold.

Det er for tidlig å si hva kollapsen skyldes, sier Riseng.

– Det viktigste nå er å få oversikt over skadene og bistå politiet. Analyser over årsaker, kommer etter hvert, sier hun.

Både Innlandet fylkeskommune og Vegvesenet hadde mandag formiddag driftspersonell på stedet. Deler av brua har havnet i vannet, og de jobbet med å skaffe seg oversikt over skadene.

Anbefalte forsterkning

Tretten bru er laget av limtre. Perkolo bru, som var bygget på samme måte, kollapset i 2016. Til VG avkrefter Riseng at det kan være snakk om samme feil som ved Perkolo-brua fordi det der dreide seg om en ren konstruksjonsfeil. Kollapsen i 2016 skjedde kort tid etter at biler begynte å kjøre på den.

I etterkant av denne hendelsen undersøkte Vegdirektoratet tilsvarende bruer. Det munnet ut i en rapport, der Vegdirektoratet anbefalte at det skulle gjøres utbedringer.

Vegdirektoratet utelukket at det var konstruksjonsfeil i bruene, men de mente likevel at enkelte knutepunkter burde forsterkes.

«Her er det ingen prosjekteringsfeil, men i henhold til gjeldende regelverk er sikkerheten mot enkelte sprø bruddmekanismer, som tidligere ble kontrollert mer indirekte, for lav», het det rapporten.

Vet ikke om anbefaling ble fulgt opp

Riseng vet ikke om dette arbeidet har blitt gjennomført på Tretten bru.

– Nei, det vet jeg ikke. Vi jobber med å finne ut av det. Vi har hatt kontakt med Vegvesenet, men har ikke fått noe bekreftet, sier hun.

Fylkeskommunen overtok ansvaret for brua i 2020. Før dette var det Statens vegvesen som hadde ansvaret for den.

Tretten bru i Gudbrandsdalen kollapset mandag morgen. Brua går over Gudbrandsdalslågen.
Les også

Naf bekymret for kontrollen av bruer etter brukollapsen i Gudbrandsdalen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.