ENERGI

Bru må svare på hvordan Norge skal møte EUs plan om å fase ut gass

SV vil be olje- og energiminister Tina Bru (H) møte i Stortinget for å svare på hva Norge skal gjøre når EU begynner å fase ut naturgass.

EU vil kutte sitt gassforbruk dramatisk de neste 30 årene. Det vil påvirke norsk eksport. På bildet ser vi gasskraftverket som forsyner LNG-anlegget på Melkøya ved Hammerfest.
EU vil kutte sitt gassforbruk dramatisk de neste 30 årene. Det vil påvirke norsk eksport. På bildet ser vi gasskraftverket som forsyner LNG-anlegget på Melkøya ved Hammerfest. Illustrasjonsfoto: Øyvind Lie
19. feb. 2020 - 11:00

EU forbereder i disse dager en tiltakspakke som skal sikre rask avkarbonisering av gassmarkedet. Fossil naturgass skal ut, mens mer klimavennlige alternativer som biogass, syntetisk gass og hydrogen skal inn.

Samtidig skal totalt gassforbruk kraftig ned fram mot 2050.

Nå vil SV be olje- og energiminister Tina Bru møte i Stortinget for å svare på en interpellasjon om EU-planen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Vi risikerer å pumpe opp gass som Europa ikke vil kjøpe. Da har vi pådratt oss et stort økonomisk problem, sier SVs Lars Haltbrekken til NTB.

Han spør seg hvor smart det vil være av Norge å åpne nye gassfelt i en situasjon der EUs import ligger an til å falle kraftig.

Norge står i dag for om lag en tredel av gassen som importeres til EU. Eksportinntektene lå i 2018 på 260 milliarder kroner.

EU-kommisjonen har tidligere lagt fram beregninger som tyder på at importen av naturgass må kuttes med opptil 81 prosent innen 2050 hvis målet om klimanøytralitet skal nås.

Importen ventes samtidig å falle med snaut 11 prosent fra 2015-nivå innen 2030.

Allerede i 2035 vil tilbudet på gass overstige etterspørselen i EU, konkluderer en ny rapport som flere miljøorganisasjoner står bak.
Les også

Miljøorganisasjoner: EU trenger ikke mer norsk gass

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.