ARKIVNYHETER

Britenes vindeventyr

HAVVIND: StatoilHydros vindkraftpark Sheringham Shoal utenfor Norfolk. Nå blir det trolig mange flere slike parker. Britene legger til rette for at en fjerdedel av strømmen skal komme fra vind. I 2030 kan vind dominere britisk elforsyning.
HAVVIND: StatoilHydros vindkraftpark Sheringham Shoal utenfor Norfolk. Nå blir det trolig mange flere slike parker. Britene legger til rette for at en fjerdedel av strømmen skal komme fra vind. I 2030 kan vind dominere britisk elforsyning. Bilde: Statoil
Kjetil Malkenes Hovland
26. juni 2009 - 09:06

Den britiske regjeringen legger til rette for at en fjerdedel av Storbritannias strømforbruk skal komme fra vind.

Denne uken åpnet regjeringen nye områder langs kysten for vindparker, skriver BBCs miljøanalytiker Roger Harrabin.

De begynte også anbudsrunden for en kontrakt på 15 milliarder pund (ca. 160 mrd. kroner) for et kabelnettverk utenfor kysten.

Motargumenter faller

Storbritannia har fått krav fra EU om at 15 prosent av energien deres skal være fornybar innen 2020, og vind er en viktig del av dette.

I forrige uke konkluderte britiske Statnett, National Grid, med at elnettet tåler de varierende belastningene fra vindkraften uten å måtte åpne mange nye fossile kraftstasjoner som sikring.

Dette har vært et av motargumentene. Et annet argument er at vindparkene ikke kan legges for nær land, på grunn av lokale protester. Men å legge dem til havs gir høyere kostnader.

33 GW kapasitet

Nå mener den britiske regjeringen at det ikke er noe stort problem å legge vindparker nær land.

Hvis en ny runde vindparker blir lokalt godkjent, kan de være i drift i 2016, noe som kan gi totalt 33 gigawatt kapasitet innen 2020, skriver BBC.

Et problem som gjenstår er at etterspørselen etter turbiner er større enn tilbudet, noe som øker prisen. I tillegg er pundet verdt mindre enn euroen, og turbiner betales i euro.

Vind dominerer i 2030

Det blir også etterspurt en plan for et offshore elnett i stedet for midlertidige løsninger. Det britiske NVE, Ofgem, har ikke lagt fram noen slik plan ennå.

Neste uke legger konsulentfirmaet Pöyry ifølge BBC fram en studie som viser at vind blir den dominerende elektrisitetskilden for Storbritannia alt i 2030.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.