ENERGI

Britene stenger Dounray

27. juli 2001 - 08:33

Anlegget for reprosessering av brukt atombrensel har vært midlertidig stengt siden 1996, etter et større sammenbrudd i det tekniske systemet.

I 1998 annonserte britene at det ikke lenger skulle drives kommersiell reprosessering i Dounray. Det har likevel vært et åpent spørsmål om anlegget skulle gjenåpnes for å reprosessere 25 tonn med brukt atombrensel som fremdeles er lagret i Dounray. I så tilfelle ville det blitt nye radioaktive utslipp fra anlegget, skriver Bellona på sine nettsider.

Nå har energiminister Brian Wilson annonsert at heller ikke dette brenselet vil bli reprosessert i Dounray, og at anlegget ikke bør gjenåpnes.

Annonseringen innebærer en stans i alle radioaktive utslipp fra Dounray. Det er imidlertid uklart om det brukte brenselet likevel skal reprosesseres, men da i engelske Sellafield. Det er nå opp til Dounray, i samarbeid med kontrollmyndighetene, å finne ut hva som skal gjøres med atombrenselet. I Skottland frykter en for lange transporter med høyaktivt atomavfall, og en beslutning om å sende brenselet til Sellafield kan derfor bli møtt med stor lokal motstand, ifølge Bellona.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.