ARKIVNYHETER

Britene kan få vindrevolusjon

TAKLER VIND: Vind kan revolusjonere den britiske kraftbransjen, ifølge konsulentfirmaet Pöyry. Men det er ikke gratis, og krever dermed politisk vilje.
TAKLER VIND: Vind kan revolusjonere den britiske kraftbransjen, ifølge konsulentfirmaet Pöyry. Men det er ikke gratis, og krever dermed politisk vilje. Bilde: Jochem D Wijnands
Kjetil Malkenes Hovland
1. juli 2009 - 09:30

Vind kan revolusjonere den britiske kraftbransjen, ifølge en rapport som Pöyry legger fram onsdag. Det skriver BBC.

Storbritannia kan bygge ut vindkraften massivt innen 2030 uten å bli rammet av strømbrudd eller nedsmeltinger i det sentrale elnettet, konkluderer analytikerne.

Den britiske regjeringen har store planer for vindkraften: Les saken her

Vinden avgjør pris

Med store mengder vindkraft blir det vindstyrken som avgjør prisen, ikke etterspørselen.

Når vinden er sterk vil andre energiformer ikke kunne konkurrere med prisen på vind. Kjernekraft, kullkraft og gasskraft kan brukes som avlastning i perioder med svak vind.

Da vil strømprisen være høy. Siden disse kraftverkene kan bli stående ubrukt i lange perioder kan regjeringen bli nødt til å finne nye måter å finansiere dette på.

– Markedet må tilpasse seg

Studien er gjort på vegne av blant andre National Grid (britiske Statnett) og britenes største kraft- og gasselskap Centrica. Den er basert på dagens støttenivåer.

Det britiske systemet med grønne sertifikater som er administrert av myndigheten Ofgem gjør at strømprisene vil bli negative hvis vinden blåser hardt, konkluderer rapporten.

– Markedet må utvikle seg og tilpasse seg vinden. Gjennomsnittsproduksjonen fra en vindturbin er bare en tredjedel av full kapasitet. Så når vinden blåser hardt må du skru av noe av vindkraften, eller så vil det overbelaste systemet, sier dr. Phil Hare fra Pöyry til BBC.

– Kjernekraftverk må også bygges med reguleringskapasitet så de kan kutte kapasitet når vinden er på sitt sterkeste, som gass- og kullkraften kan. Det ser ut som om kjernekraft, kull og gass slåss om den samme delen av markedet, sier Hare.

Elnettet tåler variasjoner

Studien svarer også på om britene kan satse på vindkraft, bølgekraft og tidevannskraft samtidig.

Det er bekymring for variasjonen i vindkraften, og tidevannskraften er på sitt høyeste to ganger for dagen.

– Vår gjennomgang viser at elnettet tåler dette, sier Hare.

Det er også konklusjonen fra britiske Statnett. Nylig konkluderte National Grid med at det ikke trengs dyre backupløsninger basert på fossil kraft for at nettet skal takle mer vindkraft.

– Grønn energi koster

– Men dette blir dyrt. Det finnes ikke billig ren energi – det er en myte, sier Hare.

Også vitenskapsakademiet Royal Society mener det krever mye av regjeringen å satse på fornybar energi: Les saken her

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.