Brenselcelle-problem for Atlantis

En plutslig feil i strømforsyningen til en kjølemotor til brenselcelle 1, medførte minst ett døgns utsettelse av Atlantis-oppskytingen fra Kennedy space Center i Florida onsdag 6. september.
  • Romfart


Det er blitt den ene utsettelsen etter den andre for romfergen Atlantis.

Den planlagte oppskytingen kl. 12.29 lokal tid i Florida onsdag (18.29 norsk tid) må forskyves minst 24 timer. Ny oppskyting kan tidligst bli torsdag ettermiddag.

Strøm-feil

Like etter at brenselcelleanlegget ble skrudd på, ble det oppdaget en feil med en kjølemotor til brenselcelle nr. 1. Strømforsyningen fikk et brått utslag før spenningen til kjølemotoren ble dårlig.

Romferd STS-115 med Atlantis skulle først ha startet 27. august, men hittil har dårlig vær satt en stopper for oppskyting. Denne gange var det altså et teknisk problem.

STS-115

Målet med denne romferden er å bringe nye byggelementer til Den internasjonale romstasjonen ISS. Atlantis har med seg 17,5 tonn utstyr som skal monteres.

De to viktigste komponentene er en bærekonstruksjon og flere solcellepaneler. Solcellepanelet monteres på bærearmene og vil doble strømforsyningskapasiteten.

Spaserturer

Astronautene skal ut og gå i rommet - såkalte spacewalks - tre ganger. Det er under disse "spaserturene" utstyret skal monteres.Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå