KRAFT

Brennhett solcellemarked

Finn Halvorsen
24. nov. 2006 - 12:45

Solcellemarkedet utvikler seg i hurtig tempo.

Etterspørselen slår alle tidligere estimater. Ifølge administrerende direktør Michael Rogol i Photon Consulting var det i 2005 hele 44% volumvekst, 50% omsetningsvekst og fortjenesten for aktørene i markedet økte med hele 149%.Omfattende tallmateriale

Rogol er en av de mest anerkjente markedsanalytikerne på dette området. Han deltok på RECs markedskapitaldag i Oslo – via storskjerm fra San Diego i California.

Rogols tall bygger på et meget bredt materiale. Han har intervjuet mer enn 400 solcellebedrifter og besøkt over 50 fabrikker.

Ifølge Rogol er utsiktene for de kommende årene minst like gode. Det ventes en seksdoblet produksjonsvekst frem til 2010. Det betyr i så fall at det vil produseres solceller tilsvarende 10 gigawatt i 2010. Til sammenligning vil tallet for inneværende år ligge på ca 2,6 gigawatt.Godt posisjonert

Mesteparten av dette er silisiumbaserte solcelleprodukter – ca 90%. Av disse igjen er multikrystallinske solceller dominerende. Dette er godt nytt for REC, som er verdens største produsent av silisiumskiver til denne typen solceller med en markedsandel på ca 24%.

I disse dager er de også i ferd med å kjøre i gang trinn to ved fabrikken på Herøya, og øker dermed sin årlige produksjonskapasitet tilsvarende 200 megawatt.

De vil dermed trolig forsvare sin lederposisjon i dette markedet i tiden som kommer. Det ligger dessuten i kortene at REC vil bygge ytterligere waferfabrikker for å videreforedle mest mulig av sin egen produksjon av solsilisium når den nye fabrikken som nå bygges i Moses Lake i USA, står ferdig i 2008. Det kan bli på Herøya, men det kan også bli etableringer i utlandet.Rekordpriser for solsilisium

Selv om REC skulle havne i den situasjon at de selv ikke har kapasitet til å utnytte all egenprodusert solsilisium, vil det ikke være noen stor katastrofe. Det er nemlig en skrikende etterspørsel og mangelvare i markedet. Det gjenspeiler seg også i prisen som er nesten femdoblet fra 2004 til 2006. Ett kilo solsilisium koster i dag rundt tusenlappen.

Nå har riktignok mange av de store internasjonale aktørene i solcellebransjen, i likhet med REC, planer og konkrete prosjekter i gang for å øke produksjonskapasiteten på solsilisium betydelig. Elkem Solar er som vi vet en av disse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Verdens totale årsproduksjon lå i 2005 på ca 32 000 tonn. Ifølge Rogols tall vil den være økt til minst 85 000 tonn i 2010.

Han avviser alle spekulasjoner om overkapasitet når de nye produksjonsanleggene står ferdige.

– Vi ser historisk at alle estimater om bransjens utvikling har vært alt for lave. Vi er overbevist om at både bransjens aktører og markedsanalytikerne også underestimerer utviklingen fremover. Det gjelder både volum, pris og fortjenestemarginer frem mot 2010, sier Rogol.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.