OLJE OG GASS

Brennhett skipsutstyr til hele verden

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
12. juni 2007 - 08:24

Rapp Bomek har utviklet og produsert brannsikre ståldører til offshore- og landbaserte installasjoner siden 1983.

– Uten bruk av moderne 3D konstruksjonsverktøy som i vårt tilfelle er Inventor, ville vi ikke hengt med. Da hadde vi vært satt fem til ti år tilbake, sier adm. direktør Andrew Annely i Rapp Bomek AS.

For tre år siden innså de at det ville gi mange fordeler å gå over fra 2D, og steget fra AutoCAD til Inventor ble en naturlig følge.

– Vi bruker i dag Inventor både til å utvikle branndørene og på diverse skipsutstyr, sier han.Luker ut feilkilder

Ikke bare kan de nå utvikle en prototyp og produsere tegninger vesentlig raskere enn før, men de kan luke ut feilkilder lettere og tidligere i prosessen.

– Med Inventor kan vi enkelt endre på høyde og bredde, og vips så har vi en ny modell og nye arbeidstegninger. Denne parametriske måten å konstruere på er veldig produktiv og sparer oss for masse tid, hevder han.

Mange av kundene i olje- og offshoreindustrien bruker også samme konstruksjonsprogram.

– Kunder som Aker Kværner kan dermed bruke våre digitale 3D-modeller direkte i sine egne plattform- og skipsmodeller. Dette forenkler også kommunikasjonen med våre bedrifter i Brasil og Kina hvor vi i dag er i startfasen med hensyn til produksjon, sier Annely.

Bedriften står også i startgropen for å ta i bruk datahåndteringssystemet Vault. Det håper han vil gi ytterligere produktivitetsforbedringer og kvalitet. Rapp Bomek har i dag rundt 100 ansatte og en omsetning på ca. 120 millioner kroner i året.Vinsjer med 3D

Rapp Hydema AS er en søsterbedrift som utvikler og produserer vinsjer til maritim virksomhet verden over. De tgikk også over fra 2D til 3D for et par år siden, men tok samtidig i bruk Vault for å kunne samarbeide på sine konstruksjonsdata.

– En av fordelene med 3D konstruksjonsverktøy er at en vinsj kan settes sammen på dataskjermen. Vi sjekker nå nesten alt 100 prosent for å se om deler krasjer eller mangler. Det er mange ganger dyrere å oppdage feil først etter at produktet er satt sammen. I verste fall kan vi miste leveranser, sier Alexei Andreyev som leder mekanisk avdeling.Gevinst

– Vi så at vi ikke kunne få en skikkelig gevinst før vi samtidig med 3D konstruksjonsverktøy også tok i bruk verktøy for å holde styr på våre produksjonsdata, sier han.

– Med Vault kan vi dele oppgaver og prosjekter og får full kontroll på versjonene. Uten Vault hadde det ikke fungert, sier Andreyev. Bedriften har også sett noe på Productstream som automatiserer datahåndteringen med versjonskontroll og endringshåndtering med komplett sporing av materiallister (BOM) og konstruksjonsinformasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.