NATURVITENSKAP

Brennhet måneretur

HELT NYTT: Det er et helt nytt romferdssystem Nasa nå utvikler, for ferder til Månen (og videre). Problemstillingene er mange, en av de viktigere er ifølge NASA hvordan de skal få de månereisende helskinnede tilbake til jorden etter ferden.
HELT NYTT: Det er et helt nytt romferdssystem Nasa nå utvikler, for ferder til Månen (og videre). Problemstillingene er mange, en av de viktigere er ifølge NASA hvordan de skal få de månereisende helskinnede tilbake til jorden etter ferden. Bilde: NASA
Stein Bekkevold
9. juni 2006 - 11:25

CEV skal komme hylende inn i jordatmosfæren i elleve kilometer i sekundet og vil kjapt generere overflatetemperaturer på 2649 grader celsius, skriver Nasa på deres hjemmesider.

For at romskipet skal overleve, holder selskapets vitenskapsfolk på på utvikle spesialmaterialer i en totalpakke de kaller TPS. For øyeblikket testes TPS under en varmebelastning på 1000 W/cm 2.

Nybrottsarbeid

Nybrottsarbeidet må til fordi Romfergen ikke har mer enn 7,5 km/s da den entrer atmosfæren.

Derfor vet ikke Nasa med sikkerhet hvilke materialer og systemer som må til i de nye romskipene.

Men noen gode ideer har de ganske sikkert.

Forskere og ingeniører ved Nasa Ames Research Center i Californias Silicon Valley, styrer utviklingsarbeidet.

Gruppen som er så heldig å få jobbe med denne del av teknikkens fremtid kalles TPS/ADP (Thermal Protection System Advanced Development Project).

Hemmelig

Underlig nok er arbeidet sekretessbelagt, slik at prosjektsjef George Carver ikke en gang kan si hva slags materialfamilier de jobber med.

Det bør vel være en slags kompositt som friksjonsvarmen får lov å spise opp, slik at energien fjernes fra romskipet snarere enn å føres inn i dette.

Nasa må ha de første prototypene klare i 2009 for ikke å forsinke det nye måneferdprogrammet. Dette skal ta av fra 2012. SB

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.