PRODUKTNYHETER

Brenn med 24x

7. sep. 2001 - 08:39

Det tok tid før det ble mer fart i sakene, men etter en del år var brennerne oppe i 4x brennehastighet, og de kunne også benyttes som lesere. Prisen kom ned på et nivå som for alvor fikk i gang markedet.

Nå lanserer Plextor en ny modell, Plexwriter 24/10/40A, som brenner med utrolige 24x hastighet, eller 3,6 MB i sekundet. Den kan også brenne gjenskrivbare plater med 10x hastighet. Trenger du en rask leser, er den det også med hele 40x hastighet. Ikke langt etter de rene CD-ROM leserne , som i dag ligger på 52x.

Fort i svingene

Problemet med å brenne CD-plater har alltid vært brudd i datastrømmen til platen. Det minste brudd i strømmen har sendt platen til søppelbøtta. Buffer underrun heter synderen på fagspråket, og indikerer at hukommelsen i brenneren slipper opp for data. Jo kjappere brennerne har blitt, jo raskere tømmes bufferne for data hvis PC-en plutselig bestemmer seg for å finne på noe annet enn å sende data til brenneren. For å forhindre dette har bufferlagrene blitt stadig større, og det påvirker selvfølgelig prisen på enheten.

Løsningen som Plextor har valgt, er en teknologi som kalles Burn-Proof, og som stopper brenneprosessen hvis bufferet slipper opp for data. Når bufferet fylles opp igjen, starter brenningen der den slapp. Prisen for dette er en liten forsinkelse, mens laseren leter seg frem til riktig punkt på skiven. Alternativet med å kaste CD-en og starte på nytt, er betydelig verre.

Krav til mediet

Hurtigheten stiller spesielle krav til mediet, og vanlige CD-er klarer ikke dette. De er som regel beregnet på 8x til 16x. Hvis du vil ha full glede av hastigheten, trenger du derfor highspeed media, som er litt dyrere enn de billigste variantene. Heldigvis justerer brenneren seg selv til det mediet du putter inn i den, så selv de billigste platene fungerer, men da får du ikke glede av topphastigheten. Det kan også være på sin plass å minne om at hastigheten på brenneren ikke er det eneste som påvirker hvor fort det går. Det å starte prosessen, sette sammen filene er ofte en betydelig del av jobben.

Prisen på Plexwriter 24/10/40A, litt over 2000 kroner pluss moms, er nesten til å få tårer i øynene av, når vi tenker på hva vi betalte for vår 4x-brenner for noen år siden. (orv)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.