INDUSTRI

Bremsene på i industrien

Ingeniør. Sivilingeniør. Bygg og anlegg. Industri. Prosjektering. Byggeplass. Arbeidsmarked. Jobb. Lønn.
Ingeniør. Sivilingeniør. Bygg og anlegg. Industri. Prosjektering. Byggeplass. Arbeidsmarked. Jobb. Lønn. Bilde: colourbox.com
Trond Gram
28. okt. 2008 - 11:15

Ifølge SSB viser konjunkturbarometeret en utflating i samlet produksjonsvolum i industrien i tredje kvartal.

Det er særlig bransjer som leverer til bygge- og anleggssektoren som drar ned volumet. På grunn av lavere ordrebeholdning, faller ordretilgangen både i hjemme- og eksportmarkedet. Samtidig stiger prisene, blant annet på grunn av høyere kostnader på innsatsvarene.

Nedgang for flere

Produsenter innen trevareindustrien, treforedling, kjemisk industri og metallindustri melder alle om en nedgang i produksjonsvolumet og sysselsettingen. Særlig er trevare- og mineralproduktindustri hardt rammet.

Flere bedrifter melder om at det fortsatt er vanskelig å få tak i nok folk, men mangel på kvalifisert arbeidskraft er ifølge SSB et mindre problem nå enn i første halvår. Samtidig er det en klar økning i antall ledere som melder at etterspørsel og konkurranse er avgrensende for produksjonen.

Byggindustrien:

Finansuro påvirker

Flere bedriftsledere venter lavere etterspørsel fra eksportmarkedene, noe som er en av årsakene til at forventningene nå er svakt negative, melder SSB. De siste månedenes uro i finansmarkedene påvirker dette. Men fortsatt er det et lite flertall av bedriftsledere som vurderer det generelle bildet på kort sikt som bedre.

Samtidig som flere bedrifter melder om svakere marked, stiger markedsprisen, sannsynligvis som en årsak av høyere produksjonskostnader.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.