IKT

Brekkstang for bredbånd

– Vi er i ferd med å avslutte et meget kjedelig teleår hvor lite har skjedd, vi fikk ikke engang et år 2000-problem, sier teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom AS.

– Mange snakker om bredbånd. Men foreløpig er det ikke noe bredbåndsmarked i Norge, ganske enkelt fordi tilbudet ikke er der. Vi har imidlertid et meget stort potensielt marked som vil bli utløst neste år. Og den største drivkraften vil være kombinasjonen Internett og ADSL, sier Aarønæs, som spår at det vil være 100.000 private ADSL-linjer i bruk innen utgangen av 2001. I tillegg venter han 8000 flerbruker bedriftsinstallasjoner.

Kabel-TV for dyrt

Han hevder samtidig at Internett via kabelmodem vanskelig vil kunne konkurrere med ADSL når denne teknologien rulles ut for fullt. – Grunnlagsinvesteringer på rundt 10.000 kroner pr. abonnent for kabel-TV-selskapene blir det en tung sekk å bære i forhold til ca. 2000 kroner for ADSL, sier han.

Slår dette til, går Telenor Avidi og UPC, som er de dominerende i kabelmarkedet, tunge tider i møte. Det kan bli meget vanskelig å konkurrere, enn si overleve. Av samme grunn ser Aarønæs at også tilbyderne av trådløs bredbåndsaksess (WBA) får tøff priskonkurranse.

Ledende leverandør

Alcatel er svært godt posisjonert i kampen om ADSL-markedet. De er internasjonalt den desiderte markedsleder med 54 prosent av verdensmarkedet for utstyr som er plassert hos operatører og Internett-leverandører. Alt i alt vil de i år levere over fem millioner ADSL-linjer på verdensbasis. I tillegg kommer det utstyret som den enkelte bruker må installere. I løpet av en tremåneders periode tidligere i år leverte Alcatel 1,3 millioner slike enheter.

– Vi vil måtte øke produksjonskapasiteten på konsernbasis neste år for å imøtekomme etterspørselen, sier divisjonsdirektør Kjetil Stenhammer hos Alcatel Telecom Norway AS.

Alcatel inngikk i sommer en rammeavtale med Telenor om ADSL-leveranser. Avtalen går over 18 måneder med opsjon på ytterligere ett år. Telenors tilbud til privatmarkedet skal være effektivt fra 1. desember i år, og Alcatels leveranser pågår for fullt.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.