IT

Bredbåndsgevinst på 9 milliarder

Bredbånd, datamaskin, adsl, modem, internettsurfing.
Bredbånd, datamaskin, adsl, modem, internettsurfing. Bilde: colourbox.com
Espen Zachariassen
29. apr. 2008 - 14:23

Teleplan har laget analysen på oppdrag for Energibedriftenes landsforening, EBL, og bransjeorganisasjonen Abelia.

Hovedkonklusjonen er at økt bruk av bredbånd og nettbaserte tjenester kan gi store kutt i kostnadene for både offentlig og privat sektor.

Skjulte verdier

– Teleplans rapport var en øyeåpner. Vi snakker om et minimumsanslag knyttet til direkte gevinster på mellom 6-9 milliarder kroner hvert år. Hvis vi tar med indirekte gevinster knyttet til økt digital kompetanse i helsevesenet, skolen og utdanningen, som siden kommer næringsliv og forvaltning til gode, er gevinstene betydelig høyere, sier Abelia-leder sier Paul Chaffey.

Analysen ble lagt frem på Bredbåndsdagen på Gardermoen tirsdag og tar for seg ti ulike områder, blant annet helse, skole og generell elektronisk samhandling mellom kommuner og etater.

Næringslivet

Tilgang til elektroniske skjemaer og et samlet redusert skjemavelde skal kunne gi næringslivet en gevinst på minst 1 milliard kroner.

En landsomfattende bredbåndsinfrastruktur er drivkraft for tjenesteøkonomien tilsvarende en omsetning på opp til 200 millioner kroner. Her støtter Teleplans seg til beregninger fra Tyskland.

Off shore

Oljeselskapene kan redusere kostnadene med opp til 300 millioner kroner med tilgang på bredbånd som gir mulighet for tettere operativ samhandling mellom installasjoner til sjøs og på land.

Helse og omsorg

Her kan gevinsten komme opp i 2,5 milliarder kroner, med elektronisk resept som den største bidragsyteren med et mulig kostnadskutt på 2 milliarder kroner.

Skole og utdanning

I denne sektoren kan gevinsten beløpe seg til milliarden. Erfaringer fra helseutdanning i Trøndelag tyder på at e-læring alene kan kutte reisekostnadene for studenter med mer enn en halv milliard kroner.

Læremidler på nett kan redusere utgifter til skolebøker med opp til 300 millioner kroner.

Offentlig sektor

Mer samarbeid og kommunikasjon over nettet kan kutte budsjetter med opp til 1,5 milliarder kroner. Konkrete tiltak er IKT-samarbeid mellom kommuner. Størst potensial er det i å sentralisere IT-driften og gå over til programvare som nettjeneste. Gevinsten kan beløpe seg til flere hundre millioner kroner, skriver Teleplan, med en viss porsjon usikkerhet.

Hvis alle byggesøknader ble levert elektronisk, kunne det offentlige spart 400 millioner kroner årlig.

Video og telefon

Videokonferanser kan spare offentlig sektor for opp til 200 millioner kroner i reiseutgifter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

IP-telefoni mellom kommunale bygg letter budsjettene med 30 millioner kroner. Innsparingen er trolig dens amme i statlig sektor.

Porto

Anslag med en porsjon usikkerhet viser at offentlig sektor samlet kan spare 150 millioner kroner i porto på optimal bruk av elektroniske overføringer i stedet for tradisjonell post.

Elektronisk handel

Bare en liten brøkdel av de offentlige virksomhetene bruker den elektroniske innkjøpsplattformen. Bruk av e-handel og e-faktura kan til sammen gi en gevinst på 400 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.