IKT

Bredbånd til bonden

Det svenske selskapet Swepet Satellit har startet salget av internettjenester gjennom satellittsystemet Sirius. En vanlig parabolantenne og et satellittmodem er det eneste som er nødvendig for en rask internett-forbindelse.

Tjenesten som nå lanseres i Norge, er det samme som blant annet Deutsche Telekom benytter som supplement til sin ADSL-tjeneste. Her i landet er antennebedriften Paramont i Heggedal agent for Swepet Satellit, og leverer utstyr samt kundestøtte.

For å begynne å surfe via satellitt trenger man en parabolantenne og et satellittmodem. Antennen skal ha et moderne mikrobølgehode og satellittmodemet installeres enkelt gjennom tilkobling til USB-porten på PC-en.

Tilgjengelig umiddelbart

Tomas Larsson, viseadministrerende direktør for Swepet Satellit, ser avgjørende fordeler for internett via satellitt i alle områder av landet som i dag ikke har bakkebredbånd:

- Tjenesten er nærmest å sammenligne med ADSL i kapasitet og pris, med den store forskjellen at den er umiddelbart tilgjengelig over hele landet.

- Når man surfer på internett, lastes informasjonen ned fra satellitten, mens returveien, altså normalt den lille datamengde som inneholder bestillingen av de sider man laster ned, går via et vanlig telefonmodem.

Et abonnement fra Swepet koster 395 kroner pr. måned for 512 kbit/s hastighet. Ønsker man større kapasitet, kan man velge 1 Mbit/s for 695 kroner, eller 2 Mbit/s for 995 kroner. Telefonkostnad for returkanal kommer i tillegg.

Avtale med svenske bønder

I Sverige har Swepet Satellit hatt tjenesten i gang i ett år. Tomas Larsson er fornøyd med utviklingen:

- Vi har hatt stor fremgang i Sverige på bare ett år. Vi har blant annet inngått en flerårig samarbeidsavtale med LRF - "de svenska lantbrukarnas riksförbund". Uansett hvor gården ligger, kan bonden få rask internett-forbindelse. Vi har fått meget positiv respons fra de bønder som allerede har testet tjenesten, sier Larsson.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.