IKT

Bredbånd sprekker

10. aug. 2001 - 12:59

I en rapport utarbeidet av Norsk Telekom AS på oppdrag fra Næringsdepartementet heter det at kun 155 av landets 436 kommunder vil få slike tilbud ved utgangen av neste år.

Kapitaltørke

En forklaring er at telekom-bransjen opplever kapitaltørke og dermed vil ikke leverandørene starte utbygging før etterspørselen blir større.

Regjeringen lover tiltak som skal sette fart i utbyggingen. Næringsminister Grete Knudsen karakteriserer norske kommuner som tafatte, hun vil drøfte den manglende etterspørselen med Kommunenes Sentralforbund.

Daglig leder i Norsk Telekom AS, Tore Aarønæs sier at for tellerskrittbaserte selskaper vil det føre til tap opp mot 200 millioner kroner om en stor andel av dagens nettsurfere får tilgang til fast pris og fast tilkopling.

Rapporten er basert på spørreskjemaer sendt til 50 bedrifter. Av disse har kun 15 svart og store aktører som Telenor og Tele2 har ikke villet besvare skjemaet. I rapporten står det at ”de store og toneangivende aktørene – i første rekke Telenor – ikke synes å være en pådriver for bredbåndsutbygging i Norge.

I møte med Telenor

Grete Knudsen sa på en pressekonferanse fredag 10. august at Telenor må få opp farten og gjorde det klart at dette ville hun ta opp med styreleder Tom Vidar Rygh allerede i dag, nå klokken 15.00.

Grete Knudsen opprettholder målet om full dekning blant skoler, biblioteker, sykehus og kommuneadministrasjoner innen utgangen av neste år. For å få fart på utbyggingen vil regjeringen stille et tresifret millionbeløp til disposisjon. Statsråden vil ikke konkretisere beløpet, som blant annet skal brukes til å stimulere etterspørselen og å lånefinansiere utbygging.

Aarønæs avviser kategorisk at de skissene statsråden la frem på pressekonferansen vil være tilstrekkelig til å få den ønskete fart på utbyggingen. I rapporten er også bredbånd definert helt ned til hastigheter på 300 Kbit/s, som er helt i nedre nivå, hvis ikke under, hva som kan kalles bredbånd. Denne grensen er valgt for å få med så mange aktører som mulig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.