INNSIKTIT

Bredbånd på lavfrekvens

23. juni 2007 - 07:07
Vis mer

Selv om 450 MHz knapt kan kalles lavfrekvens, er bølgelengden i dette frekvensområdet mye lengre enn i det nye 3G-nettet som ligger i 2100 MHz området.

Det er rekkevidden til signalene også, og det er det som først og fremst gjør den lavere frekvensen så interessant.

Det var den første varianten av Nordisk Mobiltelefon (NMT) som tok i bruk 450 MHz i 1981.

Selv om det var en revolusjon da den kom, var dette analog telefoni og kapasiteten ble et problem. I 2004 ble tjenesten nedlagt. Ikke alle var like glade for det fordi rekkevidden til NMT-450 var helt unik. Men verken navnet eller frekvensbåndet ble stående ledig.

NMT-ICE

I 2004 fikk selskapet Nordisk Mobiltelefoni, som hadde valgt det samme navnet som den gamle analoge telefonitjenesten, konsesjon på frekvensbåndet som strekker seg fra 450 til 470 MHz.

De ville bruke frekvensene til å bygge et landsdekkende trådløst nettverk i konkurranse med de nye UMTS-nettene til NetCom og Telenor. I stedet for å bruke WCDMA-teknologi som benyttes i UMTS, bruker de CDMA2000 som brukes i de fleste 3G-nett rundt om i verden, og de har valgt merkenavnet ICE på tjenesten.

I praksis er ikke forskjellen så stor mellom de to teknologiene når det gjelder kapasitet, og ICE er ikke alene om å bruke dette frekvensområdet. Det er over hundre operatører rundt om i verden som vil bruke CDMA 2000 på 450 MHz til data og tale.Dekning

Fordelen med 450-båndet er det store dekningsområdet. Grovt sett kan man si at hver gang frekvensen dobles, halveres rekkevidden. En 450 MHz basestasjon har et dekningsområde som er rundt 25 ganger så stort som en UMTS-basestasjon. Det betyr at det er svært mye billigere å få god dekning over hele landet.

Baksiden av medaljen er selvfølgelig at kapasiteten blir tilsvarende mindre. Likevel er ikke dette nødvendigvis et problem. I begynnelsen vil kapasitetsbehovet være lite fordi det er få abonnenter. Etter hvert som antallet stiger, bygges det nye basestasjoner tettere. Dette har vært prinsippet i alle mobilnett fra NMTs dager.Øker raskt

Da det nye ICE-nettet åpnet i fjor, hadde det bare 55 basestasjoner. Selv om rekkevidden for hver stasjon er god, var det for lite til å gi god nok dekning over hele landet. Nå har det over 200 basestasjoner der hver av dem har en radius på opptil 60 kilometer.

På hver av basestasjonene er det tre antenner som dekker hver sin 120 graders sektor, og bitraten gjentas derfor tre ganger innenfor utstrålingssirkelen.Teknologiutvikling

Både CDMA2000- og WCDMA-teknologien utvikler seg rast. I 3G-nettene er den maksimale bitraten nå 384 kbit/s. NetCom har åpnet de første HSDPA basestasjonene som vil øke den maksimale teoretiske hastigheten til 3,6 Mbit/s nedlasting og 384 kbit/s opplasting.

ICE-nettet bruker allerede en annen generasjon CDMA2000-teknologi kalt EV-DO revisjon 0. Den gir en hastighet på 2,4 Mbit/s nedlasting og 153 kbit/s opplasting. I sommer blir neste teknologirevisjon, EV-DO revisjon A i form av mer effektiv modulasjon innført. Den vil gi 3,1 Mbit/s nedlasting og 1,8 Mbit/s opplasting. Det stopper ikke her.

Neste år dobles hastigheten i revisjon b og i 2010 er det planlagt et virkelig stort hopp, EV-DO revisjon C, som vil gi nedlastingshastigheter på opptil 100 Mbit/s og 22 Mbit/s i opplasting. I tillegg vil ICE søke om økt frekvenspass for å øke bitraten ytterligere.Telefon også

Det et ingenting i veien for å bruke datanettet til telefoni, og det gjør også ICE. I hver basestasjon er det en 153 kbit/s såkalt 1X bærebølge, og den benyttes til en slags mobile fasttelefoner.

Apparatet ser ut som en fasttelefon, men signalet er trådløst. Fordelen er at det kan brukes på hytter og i områder som ikke har dekning i det vanlige mobilnettet.

Neste år vil selskapet introdusere vanlige mobiltelefoner, men som vil ha en slags walkie-talkie-funksjon. Når brukeren trykker på en knapp, kan alle, for eksempel en familie, høre stemmen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.