IT

Bredbånd i nesten hele Norge

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys er fornøyd med regjeringens bredbåndspolitikk.
Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys er fornøyd med regjeringens bredbåndspolitikk. Bilde: Espen Zachariassen
Julie R. Andersen
7. juli 2009 - 14:29

99,9 prosent av husstandene i Norge har et bredbåndstilbud.

Dette kommer fram i en ny rapport konsulentselskapene Nexia og Econ Pöyry har laget på oppdrag av Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Høyere kapasitet

Tallet gjelder hvis man definerer bredbåndstilbud som minimum 640 kbit/s. Dekningen er noe lavere hvis en ser på høyere kapasiteter.

Utviklingen går mot stadig bedre dekning for høyere kapasiteter også. Nærmere 80 prosent av husstandene kan få hastigheter på 12 Mbit/s eller mer.

– Rapporten bekrefter at Regjeringens mål om tilbud om bredbånd til alle er så godt som nådd. Jeg er veldig godt fornøyd med at Regjeringens bredbåndspolitikk og bevilgninger de siste årene på over 760 millioner kroner har ført til de ønskede resultater, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Framtidige behov

– Rapportens vurderinger om framtidig kapasitetsbehov vil være et viktig grunnlag når Regjeringen skal vurdere mål og politikk for bredbånd i årene som kommer, sier Grande Røys.

Hvilken utvikling vi vil få, avhenger blant annet av myndighetenes rolle som pådriver og tilrettelegger for økt bruk av bredbånd og avanserte elektroniske tjenester, ifølge rapporten.

Utviklingen av bruksmønstre innen TV-/videounderholdning, samt utbyggingsplaner og forretningsmodeller på tilbudssiden, vil også ha stor betydning.

"Godt nok" eller "ledende"

Rapporten beskriver to mulige utviklingsbaner for bredbånd frem mot 2015, "godt nok" eller "ledende bredbåndsnasjon".

I den ene er minimumskravet 8 Mit/s nedstrøms og 1 Mbit/s oppstrøms, i den andre 50 Mbit/s nedstrøms og 10 Mbit/s oppstrøms.

Digi har gått gjennom rapporten og skriver at begge alternativene vil kreve store offentlige tilskudd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.