IKT

Bredbånd i høst

6. sep. 2001 - 22:56

Landet har i dag over 64 millioner mobilbrukere i Japan, hvorav over 40 millioner har tilgang til titusentalls skreddersydde internettjenester.

Bredbåndsmobilnett, eller 3G som det kalles i Japan, ventes lansert 1. oktober i år. NTT DoCoMo, som har den største markedsandelen mobilbrukere med ca. 60 prosent, vil være først ute. De to andre leverandørene, KDDI (24%) og J-Phone (16%) har begge planer om å levere 3G-tjenester til sommeren neste år.

Noen av de første 3G-tjenestene brukerne vil kunne benytte, er nedlasting av små ti sekunders videosnutter som sportsnyheter og produktreklamer. Det vil også være mulig å se den man prater med på skjermen, samt laste ned musikk med CD-kvalitet. Tjenester som vil komme etter hvert, inkluderer retnings- og lokasjonsbaserte informasjonstjenester, katalogshopping, fjernundervisning og mobil TV.

Testperiode

NTT DoCoMo skulle i utgangspunktet ha lansert sine 3G-tjenester, markedsført under navnet Freedom of Multimedia Access (FOMA) i mai, men måtte utsette dette grunnet problemer med stabilitet i nettet og i programvaren. En 3G- testperiode ble istedenfor satt i gang, hvorav to ulike håndsettmodeller og et modemkort inngår.

3G-modellene som testes har en dataoverføringshastighet på 384 kbps samt forbedret skjermkvalitet og lyd i forhold til dagens enheter. Disse modellene er en del større enn vanlige modeller, med vekt henholdsvis 105 g og 150 g. Begge mobiltelefoner er av den foldbare typen som har vist seg å være den mest populær blant konsumenter i Japan.

Erfaringene så langt i denne testperioden har vært blandede for NTT DoCoMo. Problemer med server i starten gjorde at brukerne var uten e-posttilgang et helt døgn. Batterikapasiteten har vist seg å være noe lav, og nettoppkoblingen var i begynnelsen begrenset.

Roser kvaliteten

På den positive siden skryter brukerne av god lydkvalitet, samt imponerende hastighet når de laster ned filer og musikk. Også skjermkvaliteten er meget bra på både stillbilder samt små videosnutter. Norges Eksportråds kontor her i Tokyo er av de få som har fått tilgang til en av disse telefonene og du kan lese mer om 3G-telefoner og telekommunikasjonsindustrien generelt i Japan ved å abonnere på vårt nyhetsbrev, Mobile Wireless Japan.

I sammenheng med den kommersielle lanseringen av 3G i Japan 1. oktober vil Norges Eksportråd i Tokyo også arrangere flere studieturer der muligheter ved bredbånds mobilnett og hvilke endringer dette fører til, blir fokusert. Det vil bli møter og seminarer med japanske motparter som er verdensledende innen sine områder i denne spennende industrien. Ta gjerne kontakt per e-post for mer informasjon vedrørende vårt nyhetsbrev eller studieturer denne høsten.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.