IT

Bredbånd gir distriktsgevinst

EN FORUTSETNING: ¿ Rapporten viser at raskt bredbånd er en forutsetning for både privat og offentlige virksomheter i distriktene, sier Navarsete.
EN FORUTSETNING: ¿ Rapporten viser at raskt bredbånd er en forutsetning for både privat og offentlige virksomheter i distriktene, sier Navarsete. Bilde: Scanpix
12. mars 2010 - 12:15

Rapporten blir tatt i mot med åpne armer av kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) som fikk den overlevert fredag.

Det er konsulentselskapet Nexia som har laget rapporten på oppdrag fra Distriktssenteret. Rapporten har kartlagt ny bruk av høykapasitets bredbåndsnett i Austevoll, Bykle, Dyrøy, Fitjar, Forradal og Numedals-regionen.

Gevinst etter kort tid

Det blir konkludert med at det er mulig å ta ut samfunnsgevinster av bredbåndsnett selv kort tid etter utbyggingen. Utbyggingen av bredbånd har ført til etablering av nye foretak, utvikling av eksisterende virksomheter og bedre tjenesteproduksjon i offentlig sektor.

– Rapporten viser at raskt bredbånd er en forutsetning for både privat og offentlige virksomheter i distriktene, konkluderer Navarsete.

Hun sier at rapporten er et viktig innspill i å følge opp regjeringens mål om å legge til rette for at folk skal kunne bo der de vil.

I rapporten heter det at studien er en klar indikasjon på at høykapasitets bredbåndsnett vil være minst like viktig for samfunns- og næringsutviklingen i Distrikts-Norge som i byer og større tettsteder i årene som kommer.

Fibernett best

Det blir også konkludert med at det er høykapasitets bredbåndnett i form av fibernett som er veien å gå.

– Funnene i denne studien, indikerer at de samme gevinstene ikke kunne blitt realisert i samme grad med andre bredbåndsteknologier, i alle fall ikke når det gjelder gevinster for næringsliv og offentlig sektor, heter det i rapporten. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.