DATATELE

Bredbånd fra rommet

FORT: Er du på farta? Enten du kjører  bil eller fly får du bredbånd via satellitt.
FORT: Er du på farta? Enten du kjører bil eller fly får du bredbånd via satellitt.

I løpet av året kommer den nye bredbåndsstandarden for bevegelige mottakere som kalles DVB-RCS.

DVB er den kjente Digital Video Broadcasting som brukes for all digital TV i Europa mens etternavnet RCS står for Return Channel via Satellite.

I farta

Denne standarden har allerede vært i bruk i en årrekke, men nå kommer tillegget som skal gjøre det mulig for båter, fly, tog og alle som er i bevegelse å være tilkoblet nettet.

Større satellitter på opptil 10 tonn tillater større solpaneler som gir mer kraft som sammen med større og mer effektive antenner har i løpet av 20 år har signalene fra satellitter blitt opptil tusen ganger kraftigere.

Sammen med bedre mottakerutstyr har det gjort det mulig å sende signaler både frem å tilbake fra antenner som ikke trenger være mer en 20 cm i diameter.

Vanskelig

Utfordringen har vært å skape en standard for hvordan systemet skal håndtere sending til og fra en antenne i bevegelse og hva som skal skje når bakkeantennen forsvinner inn i satellittskygge som inn i en tunnel.

I tillegg må utstyr i fly håndtere overgangen mellom ulike satellittstråler langs ruten.

Fly flate

— Det eksisterer bredbåndsløsninger rettet mot fly i dag, selv om Boeings datterselskap Connexion by Boeing har gitt opp dette markedet. Det nye med DVB-RCS er at dette er en åpen IP-basert standard. Dette vil forenkle lisensiering og bruk i flere større sammenhenger der det er behov for å referere til en kjent standard, sier leder av standardiseringsarbeidet Harald Skinnemoen fra AnsuR Technologies.

Det tror AnsuR Technologies vil stimulere markedet og gi kommersielle produkter i løpet av dette året.

– Det kan gi både internett og mobiltelefoni over IP til fly, båter, tog og busser. Jeg tror dette kommer til å bli et nytt massemarked, legger Harald Skinnemoen til.

Norske aktører

I Norge er det flere involverte selskaper: Telenor er med som satellittoperatør for DVB-RCS, VeriSat på Fornebu samt STM Norway, en NERA spin-off, som produserer utstyr.

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA hjelper industrien i medlemslandene med teknologistøtte.

Les mer om: