Bredbånd fra rommet

FORT: Er du på farta? Enten du kjører bil eller fly får du bredbånd via satellitt.
PC på fly med surfing på breiband går lett med ny standard.
NORSK LEDELSE: Harald Skinnemoen fra AnsuR Technologies har ledet gruppen bak standardiseringen. Han har valgt selskapsnavnet med omhu. Ansur er den gamle vikingrunen for kommunikasjon, visdom og råd og på engelsk høres det ut som ¿Svar¿.
Mobiltelefon i fly er ikke noe problem.
Flyvertinne i intens telefonsamtale. Det var ikke så bredt bånd den gangen.

I løpet av året kommer den nye bredbåndsstandarden for bevegelige mottakere som kalles DVB-RCS.

DVB er den kjente Digital Video Broadcasting som brukes for all digital TV i Europa mens etternavnet RCS står for Return Channel via Satellite.

I farta

Denne standarden har allerede vært i bruk i en årrekke, men nå kommer tillegget som skal gjøre det mulig for båter, fly, tog og alle som er i bevegelse å være tilkoblet nettet.

Større satellitter på opptil 10 tonn tillater større solpaneler som gir mer kraft som sammen med større og mer effektive antenner har i løpet av 20 år har signalene fra satellitter blitt opptil tusen ganger kraftigere.

Sammen med bedre mottakerutstyr har det gjort det mulig å sende signaler både frem å tilbake fra antenner som ikke trenger være mer en 20 cm i diameter.

Vanskelig

Utfordringen har vært å skape en standard for hvordan systemet skal håndtere sending til og fra en antenne i bevegelse og hva som skal skje når bakkeantennen forsvinner inn i satellittskygge som inn i en tunnel.

I tillegg må utstyr i fly håndtere overgangen mellom ulike satellittstråler langs ruten.

Fly flate

— Det eksisterer bredbåndsløsninger rettet mot fly i dag, selv om Boeings datterselskap Connexion by Boeing har gitt opp dette markedet. Det nye med DVB-RCS er at dette er en åpen IP-basert standard. Dette vil forenkle lisensiering og bruk i flere større sammenhenger der det er behov for å referere til en kjent standard, sier leder av standardiseringsarbeidet Harald Skinnemoen fra AnsuR Technologies.

Det tror AnsuR Technologies vil stimulere markedet og gi kommersielle produkter i løpet av dette året.

– Det kan gi både internett og mobiltelefoni over IP til fly, båter, tog og busser. Jeg tror dette kommer til å bli et nytt massemarked, legger Harald Skinnemoen til.

Norske aktører

I Norge er det flere involverte selskaper: Telenor er med som satellittoperatør for DVB-RCS, VeriSat på Fornebu samt STM Norway, en NERA spin-off, som produserer utstyr.

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA hjelper industrien i medlemslandene med teknologistøtte.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå