SAMFUNN

Bred skipsfart-enighet

3. mai 2004 - 14:29

Horten: Næringsminister Ansgard Gabrielsen ble varmt mottatt i skipsfartsbyen Horten.

Bifall og samtykkende nikk var responsen han fikk da han presenterte kipfartsmeldingen, Stortingsmelding 31, Vilje til vekst på en skipsfartskonferanse på Høgskolen i Vestfold.

Studentene ved Høgskolen så ut til å være fornøyd med innstillingen som gir rederiene skattelette for nyutdannete som må ut i kadettstillinger og junioroffisersstillinger om bord i skip i NIS registeret.

Studentene ved høgskolen ser helst at nettolønnsordningen for skipoffiserer i utdanningssituasjon lovfestet på lik linje med flere konkurrerende EU-land.

Innføringen av nettolønnsordning fra og med 2006 for disse vil sikre at mange av dagens studenter får praktisere sin utdannelse. Men forutsetningen er at meldingen får bred tilslutning i Stortinget.

- Rederiene vil mislike om det er et lite flertall som får meldingen igjennom. Da kan vi risikere at forutsetningene for å drive skipsfart i Norge vil få endrede rammevilkår hvert halvår, slik som tilfelle har vært de siste årene. Og skjer det, vil rederiene sannsynligvis flytte ut, sier direktør i Rederiforbundet, Marianne Lie, i en kommentar.

Gabrielsen understreker at andre viktige virkemidler er halvering av tonnasjeskatten og etter hvert fjerning av formueskatten.

- Da får vi akseptere at de rikere blir rikere, men det er overmåte viktig å beholde rederiene i Norge. Bare på den måten kan vi opprettholde en sterk og konkurransedyktig maritim næring. Rederiene er navet i den maritime kompetansenæringen, sier han.

Næringsministeren understreker at det er viktig å bygge opp privat kapital i Norge. Tradisjonelt har denne kapitaloppbyggingen gått tilbake til samfunnet i form av investeringer i norsk næringsliv og næringsutvikling og nye produkter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.