NETTARKIV

Bratt teleår

Finn Jakobsen
12. des. 2001 - 13:51

Bredbåndsmarkedet skulle ta av for fullt, og vi skulle endelig få skikkelig konkurranse på telemarkedet.

En mengde mindre nisjeleverandører skulle ta markedsandeler på sine respektive områder. Enitel skulle utfordre Telenor med et komplett teletilbud. De hadde endog sikret seg en UMTS-lisens gjennom datterselskapet Broadband Mobile, som de eide sammen med finske Sonera.

Men først gikk Broadband Mobile konkurs, og ennå vet ingen hva myndighetene har tenkt å gjøre med denne lisensen. Verre var det at hele Enitel-konsernet også gikk overende rett etter sommerferien. Bedriften var på sitt meste verdsatt til 10 milliarder kroner. Dermed hadde Telenor i realiteten ingen bredspektret utfordrer; et skudd for baugen for håpet om fremtidig økt telekonkurranse.

Alle trodde i hvert fall at mobilbransjens duopol endelig sto for fall. De fire UMTS-lisensene skulle sørge for det. Broadband Mobile er altså konkurs, og ved åpningen 1. desember er det klart at Tele2 ikke innfrir sine løfter om utbygging av eget nett. Dermed ser det ut til at det fortsatt blir Telenor Mobil og NetCom vi må stole på også for fremtidens mobiltilbud. I alle fall hva nett infrastruktur angår.

Det har vært mye snakk om bredbånd i løpet av året, men også her mer snakk og mindre resultater enn man ventet ved årets inngang. Telenor har riktignok rullet ut sin ADSL over store deler av landet, om enn mest i annet halvår. UPC sliter på kabel-TV siden. Formus, en av de nye aktørene, gikk konkurs i vinter.

I vår skjedde det utrolige: En ny norsk mobiltelefon, MagCom, kom på markedet - antagelig verdens mest eksklusive. Bare noen få hundre eksemplarer rakk ut til markedet før konkurs og sluttstrek ble satt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.