NYHETER_BYGG

Bråstopp i nybygging

Spesielt boligbyggingen på Østlandet lider. Ingen nye prosjekter settes i gang. Bommen er gått ned.

Etter ni år med uavbrutt vekst ventes det nedgang i byggeaktiviteten både i 2003 og 2004.

- Boligbyggingen kan bli 10 prosent lavere i år mens igangsetting av nye næringsbygg vil gå ned med 20 prosent, tror administrerende direktør Sverre A. Larssen i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Behovet for rehabilitering og modernisering av alle boligene som ble bygd på 70-tallet kan imidlertid redde situasjonen for byggenæringen.

- Dette samt statlige milliardtilskudd til skolerehabilitering og andre offentlige bygg kan bidra til å dempe nedgangen, selv om vi er usikre på hvor stor effekten blir, understreker Larssen.

Krig og krone

Boligbygging er det første som rammes når folk føler usikkerhet. Lang periode med krig og høyt prisnivå kan føre til at vi fort dupper under 20.000 påbegynte boliger i år, noe som bidrar til boligunderskudd og økte priser når tidene bedrer seg.

I toppåret 2001 ble det igangsatt 25.000 boliger og i bunnåret 1992 skarve 16.000.

Etter en voldsom aktivitet på hyttemarkedet i fjor, blir det trolig også mindre hyttebygging i år. Det er imidlertid store regionale forskjeller også her.

En ting er imidlertid helt sikkert: Den lave nybyggaktiviteten vil gi utslag på arbeidsmarkedet for bygningsarbeidere.

Seniorøkonom Kjell Senneset i BNL anslår en nedgang på rundt 5000 sysselsatte i utførende byggevirksomhet og da er økt behov for folk innen vedlikeholds- og rehabiliteringsmarkedet tatt med. Trolig vil igangsetting av nytt sykehus i Akershus samt opera-bygging i Oslo redde arbeidsmarkedet for bygningsarbeidere på Østlandet neste år.

Heller ikke på anleggsmarkedet regner Senneset med vekst i år.

- Anleggsmarkedet ligger fremdeles på et lavt nivå. Snøhvitutbyggingen samt Ormen Lange og gangsetting av tre planlagte OPS-prosjekt, vil gi økning i anleggsinvesteringene både i år og neste år.

Tross dette vil vi fortsatt ha ledig kapasitet i anleggsbransjen fordi anleggsinvesteringene var mer enn 20 prosent lavere i 2002 enn i 1996.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.