OLJE OG GASS

Brasil trenger norsk teknologi

Minister for olje, gass og fornybar energi, Marco Antonio Almeida, ønsker norsk kompetanse til Brasil.
Minister for olje, gass og fornybar energi, Marco Antonio Almeida, ønsker norsk kompetanse til Brasil. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
27. mai 2011 - 08:27

RIO DE JANEIRO: Minister for olje, gass og fornybar energi, Marco Antonio Almeida, sier at Brasil vil trenge internasjonal hjelp til å gjennomføre de enorme oljeutvinningsplanene landet har for pre-salt området.

– Det er store utfordringer med å drive utvinning i slike forhold, sa Almeida under et forskningsseminar i regi av Forskningsrådet i Norge i Rio de Janeiro torsdag.

Statoil på frierferd i Brasil

Kapasitetsmangel

Brasilianerne er ivrige på å utvinne reservene fra pre-salt området, som er estimert å inneholde rundt 50 milliarder fat oljeekvivalenter.

Samtidig er det mangel på kapasitet og teknologi til å kunne utvinne oljen, som ligger under store saltlag. Landet mangler en leverandørindustri som kan levere utstyr for produksjon og utbygging av oljefeltene.

– Det er en stor utfordring for Brasil å bygge opp en industri rundt olje- og gassaktivitetene, og forskning og utvikling er svært viktig for å kunn gjennomføre planene, sa Almeida.

Kronprinsen åpnet Peregrino-feltet

Mindre fakling

Ifølge ministeren er Brasil svært interessert i norsk teknologi og service som ikke er tilgjengelig i Brasil, kunnskapsutveksling innen regulatorisk rammeverk og reduksjon av gassutslipp.

– Vi er svært interessert i å redusere brenningen av gass, slik dere har gjort i Norge. I dag brenner vi av mesteparten av gassen, og det ønsker vi å gjøre noe med, sa Almeida.

Brasiliansk speed-dating på Nor-Shipping

Lokalt innhold

Brasil har enorme planer for olje- og gassindustrien, og ønsker å doble oljeproduksjonen i løpet av få år.

Det statlig eide selskapet Petrobras har planer om å investere 224 milliarder dollar de neste fem årene, hvorav 91 prosent skal brukes i Brasil.

Landet har strenge krav til lokalt innhold, varierende mellom 55 og 65 prosent.

Internasjonalisering

Norske representanter for forskningsinstitutter og selskaper var også til stede under seminaret, for å presentere sin ekspertise.

President i forskningsinstituttet IRIS, Anna Aabø, påpekte at norsk leverandørindustri også har et internasjonalt fokus.

– Hvis man bare fokuserer på hjemmemarkedet, vil man begrense seg. Teknologieksport er den nest største eksportindustrien i Norge i dag, sa Aabø.

Det vil inngås flere samarbeidsavtaler mellom norske og brasilianske forskningsorganer i løpet av denne uken, som følge av en større norsk delegasjons visitt til Rio de Janeiro. Avtalene er foreløpig i forhandlingsstadium.

Stort potensial i Peregrino

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.