NATURVITENSKAP

Brasil slår Italia i finalen

Det er det samme hvem som vinner VM, bare Brasil kommer til finalen. Da blir det garantert fest 9. juli, med duskedamer fra Bislett til Oslo Sentrum, som for fire år siden.
Det er det samme hvem som vinner VM, bare Brasil kommer til finalen. Da blir det garantert fest 9. juli, med duskedamer fra Bislett til Oslo Sentrum, som for fire år siden. Bilde: Atle Abelsen
Atle Abelsen
27. juni 2006 - 14:15

– Dette er et typisk ikke-betalt oppdrag, forteller sjefsforsker Magne Aldrin på Norsk Regnesentral (NR) til tu.no.

– Vi bruker de simuleringsmodellene og verktøyene vi har utviklet til en rekke andre formål, og oppnår en ganske god statistisk sannsynlighet for utfallet i resten av turneringen.

Han forteller at beregningsmodellen er en standard simuleringsmodell, der klare regler og en uhorvelig mengde variabler påvirker utfallet.

Oppmerksomhet

Stuntet har også vært snappet opp av flere. Blant annet har Nature en notis på sine nettsider, som har generert en del trafikk inn på NRs sannsynlighets-matrise.

– Vi trenger slike små stunts av og til, for å minne folk om at vi eksisterer. For å få oppdrag er vi helt avhengige av at kundene kommer til oss, og da må vi ligge lengt framme i bevisstheten.

I hver sin ende

Det er ikke overraskende Brasil som har størst sannsynlighet for å vinne hele greia før dagens oppgjør mot Ghana.

En førsteplass til Brasil settes til 20,1 prosent i sannsynlighet, en annenplass 12,9 prosent, og 10,2 og 6,6 prosent for henholdsvis 3. og fjerdeplass.

På de neste plassene kommer Italia, Tyskland, Argentina, Portugal og Spania før England. Ukraina vurderes til og med foran Frankrike, mens Ghana får minst sannsynlighet for å vinne VM med bare 0,8 prosent.

Statistikerfest

Det er som en hobby-statistiker ville sagt det: Det blir fest uansett, bare Brasil kommer til finalen. Da blir det duskedamer helt fra Bislett til Egertorget. Olé, olé!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.