IT

Brasil og EU legger datatrafikken utenom USA

For å unngå spionasje.

Brasils president Dilma Rousseff, Det europeiske råds president Herman Van Rompuy og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso på en felles pressekonferanse i Brussel mandag.
Brasils president Dilma Rousseff, Det europeiske råds president Herman Van Rompuy og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso på en felles pressekonferanse i Brussel mandag. Bilde: Francois Lenoir / REUTERS / NTB scanpix
24. feb. 2014 - 18:21

Brussel: Brasil og EU er enige om å legge en undersjøisk kommunikasjonskabel mellom Lisboa og Fortaleza. Prosjektet koster rundt 1,1 milliarder kroner, og målet er at mer av datatrafikken skal gå utenom USA etter spionasjeavsløringene.

Dokumenter lekket av den amerikanske varsleren Edward Snowden har avslørt omfattende amerikansk overvåking av tele- og datatrafikk, og også spionasje rettet direkte mot regjeringene blant annet i Berlin og Brasilia.

Brasils president Dilma Rousseff var mandag i Brussel for å drøfte en rekke saker med EU-ledelsen.

Kabelprosjektet til 185 millioner dollar er ifølge Rouseff nødvendig for «å garantere internetts nøytralitet».

– Vi må respektere personvern, menneskerettigheter og nasjoners suverenitet. Vi ønsker ikke at bedrifter skal være utsatt for spionasje, sa den brasilianske presidenten på en felles pressekonferanse med EU-kommisjonen og Det europeiske råd.

Rousseff utsatte et statsbesøk til Washington i fjor i protest mot den amerikanske etterretningstjenesten NSAs virksomhet. Brasil har også sammen med Tyskland tatt initiativ til en FN-resolusjon om beskyttelse av privatlivets fred på internett.

Nesten all datatrafikken mellom Brasil og Europa går gjennom amerikanske kabler.

Les også:

Merkel ønsker seg «europeisk internett»  

Telekombransjen taper 300 millioner kunder på roamingsatsene  

Han reiser med 12 sim-kort i lomma

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.