OLJE OG GASS

Brasil kan bli storeksportør av olje

NY STANDARD: Sevan Marine regner med at deres nye borerigg som Petrobras skal bruke i Meksikogolfen åpner et nytt marked for det norske selskapet.
NY STANDARD: Sevan Marine regner med at deres nye borerigg som Petrobras skal bruke i Meksikogolfen åpner et nytt marked for det norske selskapet. Bilde: ILL: SEVAN MARINE

– Dersom reservene viser seg å være så store som det ser ut til vil Brasil være i samme liga som de arabiske landene og Venezuela, sier minister Dilma Rousseff.

5-8 milliarder fat

Brasils nasjonale oljeselskap, Petrobras, opplyser at undersøkelser av det svært dype Tupi-feltet utenfor sørøstkysten av Brasil tyder på at det kan hentes opp mellom 5 og 8 milliarder fat olje og naturgass. Det betyr at Brasils oljereserver fyker i været med 40 prosent.

Dette funnet sammen med andre felt betyr at Brasil har verdens åttende største olje- og gassreserver, ifølge konsernsjef Sergio Gabrielli i Petrobras.

– Vi havner et sted mellom Nigeria og Venezuela, sa Gabrielli på en pressekonferanse torsdag.

StatoilHydro

StatoilHydro er et av flere utenlandske oljeselskaper som er aktive i Brasil. StatoilHydro og Petrobras, ved konsernsjefene Helge Lund og Sergio Gabrielli, undertegnet i september en avtale om langsiktig strategisk samarbeid innen leting og utvinning av olje og gass.

Selskapene har flere konkrete samarbeidsprosjekter innen undersøkelse og produksjon både i Brasil, Angola, Nigeria og Mexicogolfen, og har fra før et teknologisamarbeid om blant annet boring, leting og undervannsoperasjoner, opplyser StatoilHydro på sin hjemmeside.

Tupi-feltet er svært dypt. Reservene ligger under 2.140 meter vann, 3.000 meter sand og stein, pluss et 2.000 meter tjukt lag med salt. Petrobras har boret prøvebranner på snaut 2.200 meters havdyp snaut 300 kilometer sør for Rio de Janeiro.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.