Brannvarsel uten en tråd

Dallas: Innen tre til fem år vil trådløse brannvarslingsanlegg selges til samme pris som dagens ledningsbaserte systemer.

Det lover sjef for teknologiutvikling i Siemens Building Technology (SBT), Helmut Macht.

Nye trådløse styringssystemer for oppvarming og kjøling, persienner og brannvarsling, skal i tillegg bli så enkle å installere at " alle" skal kunne gjøre det, hevdet Macht på en konferanse om framtidas styringssystemer for bygninger i Dallas i sommer.

Men installatørene trenger neppe å se seg om etter annen jobb på en stund ennå, skal vi tro norske eksperter på området.

Lik pris innen fem år

I dag sliter trådløse systemer både med interferens med andre trådløse systemer og med for dårlig levetid på batterisystemene til å kunne konkurrere direkte med ledningsbaserte systemer. Men den mektige sjefen for teknologiutvikling i SBT er overbevist om at bedre batterier er like om hjørnet.

På røykbrannvarsling er trådløse systemer 2,5 ganger dyrere enn vanlige systemer i dag. Innen fem år vil prisen være bortimot lik, tror Macht.

Norske forhold

I Norge har trådløse, nettbaserte systemer for brannovervåkning av bygninger ikke tatt av ennå.

- De fleste velger tradisjonell kabling når det bygges nytt. Det har både med pris, sikkerhet og tilgjengelighet å gjøre, sier Vidar Seterløkken som er produktsjef for sikkerhet og brann i Siemens' datterselskap i Norge.

Ett av problemene er å få de trådløse systemene pålitelige nok. Seterløkken forteller at de opplever flere falske alarmer med trådløse nett enn med ledningsbaserte anlegg.

I tillegg til prisfordelen som kommer etter hvert, vil kundene oppnå flere tilleggstjenester med trådløse systemer: De vil bli enkle å oppgradere, kundene vil kunne "lese" endringer i systemet hurtigere og bedre og de kan overvåke personer ved en evakuering på bedre måter.

Trådløs teknologi innen styring av lys, varme og ventilasjon er mye mer utbredt i dag. Macht håper etter hvert at flere tar i bruk trådløse brannvarslingssystemer for å utnytte fordelene med integrerte løsninger.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.