Brannslokking uten forurensning

EFFEKTIVT: Frantz Kitzwögerer er tilfreds med resultatet av Bioversal QF mot dekkbrann på Starum HMS-senter.
EFFEKTIVT: Frantz Kitzwögerer er tilfreds med resultatet av Bioversal QF mot dekkbrann på Starum HMS-senter. Bilde: Leif Haaland
Leif Haaland
22. feb. 2005 - 08:01

Vann tilsatt 1-6% Bioversal QF er et brannslokkemiddel som er lisensiert internasjonalt for bruk i brannklasse A og B.

- Det har også en god kjølende effekt, sier Frantz Kitzwögerer fra Bioversal International i Wien. - I tillegg er det ufarlig både for materialer, dyr og mennesker. Det angriper ikke bar hud og kan benyttes til å vaske oljesøl av fugler, sier han.

Under en demonstrasjon på Starum HMS-senter viste stoffet allsidige egenskeper. Salgsleder Tormod Stokke og instruktør Hans Viggo Rogne ved senteret sier at dette utstyret bør norske kommuner og brannstasjoner anskaffe. En type dekker alle områder, og er i tillegg miljøvennlig. De viser til biler, båter og marinaer og ved oljesøl på veiene.

-Vi kommer til å anskaffe dette utstyret her på senteret, sier Rogne.

Gjentenning

Brann i bildekk, bilbranner, møbler og smultgryter ble effektivt slokket. Stoffet skummer og hindrer eller reduserer dermed faren for gjentenning.

Den norske forhandleren sivilingeniør Klaus Jensen i Safe Trade, viser også til effektiv slokking av branner i transformatorer. Selv om pulver kan ha god slokkeeffekt, blusser brannen ofte opp igjen på grunn av de varme veggene i transformatorer. Det nye stoffet har vist seg effektivt på grunn av sin kjølende effekt og skummet. Jensen mener at slokkemiddelet kan beskytte ved arbeider som gir høy temperatur eller der det kreves skumdekke som en preventiv beskyttelse mot brann eller eksplosjon.

Renser oljesøl

En annen variant, FW, benyttes til å fjerne farlige oljefilmer i vegbanen eller oljesøl i vann og ute i naturen. Det dyprenser asfalten og øker friksjonen. - Enkel påføring og rask avfetting, reduseres tiden veien må holdes stengt etter et uhell med oljesøl, sier Kitzwögerer.

Slokkeapparatene kan benyttes om og om igjen. Etter at blandingen er fylt på, settes beholderen under trykk. Vanligvis med luft og 15 bar. Det utføres lett på slokkestedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.