BYGG

– Brannsikkerheten reduseres bit for bit

Brannsjef mener nytt regelverk er håpløst

Bilde: Colourbox
14. des. 2012 - 10:54

– Direktoratet for byggkvalitets (DiBK) Veiledning om uavhengig kontroll, som skal iverksettes fra Krever klarere regler for byggkontroll , vil ikke medføre bedret brannsikkerhet. «Uavhengig kontroll» inneholder de samme systemfeilene som er i gjeldende bygningskortrollregime, mener brannsjef i Skien, Guttorm Liebe.

Brannsjefen mener at den uavhengige kontrollen av brannsikkerheten i bygg neppe kommer til å finne noen feil, fordi selve kontrollmekanismen ikke er innrettet på det.

Kontrollen kommer til å begrense seg til å bli en ny bunke papir, også kalt dokumentasjon, uten at brannsikkerheten blir bedre ivaretatt enn i dag, skriver Liebe i en artikkel publisert av Norsk Brannbefals Landsforbund.

Bortkastet kontroll

Ifølge Liebe er detaljprosjekteringen ofte mangelfull, eller ikke er i samsvar med brannsikkerhetsstrategien.

– Å begrense kontrollen til bare å omhandle strategien/ konseptet, medfører at dette «hullet» i prosjekteringen ikke blir tettet, og vi vil oppleve at denne kontrollen blir bortkastet.

– I tillegg skal kontroll av brannstrategien minimeres ( . . .) Det nærmest presiseres at man for eksempel ikke skal lete etter betraktningsfeil, som er den mest alvorlige feil som skjer i forbindelse med innholdet i brannsikkerhetsstrategien.

Les også: – De fleste norske bygg er ulovlige

Manglende substanskontroll

Liebe påpeker at det under punkt 5.1 om kontroll av utført kvalitetssikring, fremgår at det skal gjøres en ganske omfattende kontroll av foretaket og deres systemer.

– Men jeg finner rett og slett ikke i veiledningen at den uavhengige kontrollen skal kontrollere selve substansen i brannsikkerhetsstrategien. Mine erfaringer er at det ikke nødvendigvis er sammenheng mellom substansen i den enkelte sak og foretakets systemer og ordninger.

– Selv de største prosjekteringsfirmaer med de tilsynelatende mest omfattende interne kontrollmekanismer gjør feil, - alvorlige feil. Dette til tross for at «kvalitetssikringen» i henhold til dokumentene er i skjønneste orden.

Liebe har erfart at det er bortkastet å foreta denne formen for kontroll.

– Det som gagner brannsikkerheten er at substansen i brannsikkerhetsstrategien kontrolleres i hver enkelt byggesak, og at denne følges opp og kvalitetssikres i detaljprosjektering og utførelse.

Les også: Krever klarere regler for byggkontroll  

Mangler overdommer

Liebe mener at det nok en gang innføres en kontrollordning uten at det skal være noen «overdommer».

– Jeg forstår ikke hvem som skal bestemme hva som er i henhold til forskriftsnivået når det foreligger reell uenighet mellom den prosjekterende og den uavhengige kontrolløren eller kommunen. Kommunen kan gjøre flere ting, men hvem som bestemmer til syvende og sist, greier jeg ikke å finne. Det nærmeste jeg finner er fra punkt 6.6 om Uenighet om avvik: «Det vil være opp til kommunen å vurdere nærmere reaksjon».

– Konsekvensen av denne ordningen vil bli at man fortsetter å bygge brannsikkerhetsmessig feil, og at brannsikkerhetsnivået bit for bit reduseres, mener Guttorm Liebe.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Foretakene har hovedansvaret

Senioringeniør Vidar Stenstad i DiBK setter pris på engasjementet til Liebe, men er ikke enig i kritikken hans

– Kvalitet i prosjektering og utførelse oppnås først og fremst gjennom aktørenes kompetanse, arbeid og kvalitetssikring. Dette gjelder selv om det nå innføres obligatorisk uavhengig kontroll på enkelte områder. Den uavhengige kontrollen kan ikke, og skal ikke, på noen måte erstatte den kvalitetssikringen som gjøres i foretakene, sier Stenstad.

Han understreker at uavhengig kontroll skal være et supplement til kvalitetssikringen.

– Fra 1997 har det vært opp til kommunen å pålegge uavhengig kontroll, med mindre aktørene selv har valgt dette. Resultatet har vært lite uavhengig kontroll. Men fra nyttår innføres altså obligatorisk uavhengig kontroll på viktige og kritiske områder.

– De områdene som ble valgt ut for obligatorisk uavhengig kontroll i større byggverk er bygningsfysikk, konstruksjons­sikkerhet og geoteknikk, i tillegg til brannsikkerhet. Omfanget av kontrollen er begrenset for alle områder som er omfattet, også for brannsikkerhet, sier Vidar Stenstad.

Les også:

«Kaffeprat-bygg» nominert til internasjonal pris

– Brann må tas like alvorlig som terror

Krever klarere regler for byggkontroll  

Ingen kontroll med kontroll av bygg  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.