Det er ingen forbedringer innen materialkrav og valg av materialer til inventar for sykehus, sykehjem og omsorgsboliger de siste 20 årene. Heller ikke til sengeutrustning.
– Dersom dette ikke kompenseres med andre tiltak som eksempelvis sprinkling, er situasjonen utilfredsstillende, sier administrerende direktør Kjell Schmidt Pedersen ved Norges branntekniske laboratorium ved Sintef.
Mye mangler
Han mener personalets muligheter for innsats er noe forbedret, men mye mangler på instruks- og treningssiden. Åpne dører er hovedsynderen for røykspredning til rommene via korridor. Intet har skjedd på dette området. Schmidt Pedersen poengterer at nå må noe gjøres her, kanskje krav om selvlukkermekanisme.
Han viser til brannen ved Bergseng bo- og servicesenter i Harstad i år. Her var byggeforskriftene fra 1978 fulgt slik at ingen avvik påvirket brannforløpet. Brannen startet på kjøkkenet i første etasje. Døren stod oppe under hele brannforløpet og dermed ble korridoren fylt med røyk. Selv om brannvesenet slukket brannen raskt, fant røykdykkere tre omkomne.
Benyttes tekstiler med høy brennbarhet, kan det oppstå en kritisk situasjon allerede tre minutter etter at en seng er antent. Slike tekstiler er meget utbredt brukt i sykehus og på sykehjem.
Røykspredning
Ved brannen på Hovseterhjemmet i fjor ga åpen dør røykspredning til korridor og rom med åpne dører. Rom med lukkede dører var røykfrie.
Dersom personalet skal kunne slokke en brann, må de være i rommet hvor brannen startet innen tre minutter. Derfor må brannalarmanlegget ha røykdetektorer.
– Et sprinkleranlegg kan stoppe en startbrann. Personalet kan da konsentrere seg om evakuering av pasienter. Men med åpen dør til korridoren vil et sprinkleranlegg øke røykutviklingen og redusere evakueringsmuligheten, sier Kjell Schmidt Pedersen.