Brannsikkerhet koster

Teknisk koordinator Erling Sørnes i trondheimsselskapet Autronica bekrefte at kvaliteten på de billige varslere folk kjøper til hjemmebruk kan være tvilsom. Autornica har jobbet med industrielle brannvarsler i 30 år. Deres systemer blir dyre for private forbrukere.

- Våre egne tester av slikt utstyr viser at noen virker OK, mens andre er svært dårlige, og da gir de en falsk trygghet, sier Sørnes.

Teknisk Ukeblad og forsikningsselskapet If har testet en rekke røyvarslere på markedet. Testene avdekker at kvaliteten på brannvarslere til hjemmebruk er heller tvilsom. Spesielt ved ulmebrann er det fare på ferde og liv kan gå tapt før varslerne gir lyd fra seg. Om lag 80 prosent av alle branner begynner som ulmebrann.

De fleste brannvarslere i norske hjem er ioniske og de virker godt på flammebranner, men dårlig på ulmebranner. En ulmebrann kan ta alt fra under en time til åtte timer før den utvikler seg til en flammebrann. Dette er en brann med ufullstendig forbrenning som utvikler store mengder CO.

Bare 0,19 volumprosent CO er nok til å gjøre et voksent menneske bevisstløs etter en time. Kommer konsentrasjonen opp i et par prosent holder det med tre åndedrag for å ta livet av folk.

Mangler regelverk

Autronicas kunder er ikke i privatmarkedet. De selger sine brannvarslingssystemer til profesjonelle brukere, blant annet til cruiseflåten. De er underlagt CEN Europanorm 54, som stiller svært strenge krav til brannvarsling. Disse varslingssystemene består av en brannvarsler i hvert rom og de er koblet sammen med kabel. Sensoren er optisk i stedet for ionisk og er svært følsom for de store røykpartiklene som utvikles i en ulmebrann.

- En optisk sensor er også godt egnet for flammebranner, men slike branner er det ikke noe problem å detektere, sier Sørnes.

Han peker på at det som skal til for å bedre brannvarslingen i hjemmene er et strengere regelverk. Problemet er at dette er kostbart. Noen privathus er utstyrt med slike anlegg fra Autronica, og de kommer fort opp i 40 til 60 000 kroner med en svært følsom optisk varsler i hvert eneste rom og alt koblet sammen i et nettverk.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.