ARBEIDSLIV

Brannfeller

4. mai 2001 - 06:53

En undersøkelse som Opinion har utført for Norsk Brannvern Forening blant 200 helseinstitusjoner, viser at nær en fjerdedel har hatt brann eller branntilløp det siste året.

– Vi er skremt, men ikke overrasket. Statistikken viser at minst 20 personer har omkommet ved brann i helseinstitusjoner i løpet av de siste fem årene, sier seksjonssjef Thor Kr. Adolfsen i Norsk Brannvern Forening i en pressemelding.

I «Forskrift om brannforebyggende tiltak og brannsyn» er helseinstitusjoner definert som særskilte brannobjekter med de strengeste krav til brannsikring. Det innebærer blant annet årlig brannsyn fra brannvesenet, brannteknisk dokumentasjon og krav om at alle ansatte skal delta i minst to brannøvelser i året.

Av undersøkelsen fremgår det at under halvparten av helseinstitusjonene oppfyller kravet om to årlige brannøvelser.

– Dette er graverende ettersom brannfaglig forskning har vist at opplæring og øvelse er avgjørende for om en liten startbrann skal forbli liten eller utvikle seg til en katastrofe, sier Adolfsen.

– At kommuner både som eiere av helseinstitusjoner og som bevilgende myndighet for lokale brannvesen bryter brannforskiftene er helt forkastelig. Norsk Brannvern Forening etterlyser at ordførere og ledere for helseinstitusjoner blir stilt personlig til ansvar, poengterer Adolfsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.