ARBEIDSLIV

Brannfarlige diskotek

16. juni 2000 - 00:56

FIRE GUTTER BLE i forrige uke dømt for å ha stått bak den verste brannkatastrofen i Norden i nyere tid. De ble dømt for å ha tent på brannen i Makedoniska föreningens lokaler i Gøteborg 29. oktober 1998. Tragedien kostet 63 ungdommer livet og skadet 217 andre.

Den kriminelle handlingen er grotesk i seg selv, men at brannen ble så katastrofal skyldes ikke ildspåsettelsen alene, men flere svikt hos arrangør og utleier av lokalet.

For det første var rømmingsveien via trappehuset sperret av møbler og lokalet hadde nesten tre ganger flere mennesker enn det var godkjent for. For det tredje tok det lang tid å oppdage brannen, og dessuten var ikke arrangøren trent i å takle en brann.

En undersøkelse blant norske restauranter og diskotek som Opinion har foretatt på oppdrag for Norsk Brannvern Forening, viser at det samme kan skje hos oss. Det er en skremmende slapp holdning til brannberedskap hos mange etablissementer.

Én av fire har ikke utpekt en ansvarlig leder for brannvernet og én av tre har verken gjennomført brannøvelse eller brannundervisning i løpet av det siste året. Kravet er to avholdte brannøvelser i året.

Ungdom som drar på byen for å danse, drikke og feste, tenker naturlig nok på helt andre ting enn brannfare og rømmingsveier. Det skal de heller ikke behøve. De ansvarlige restaurant- og diskotekeierne sørger for at lokalene er brannsikre, at rømningsveiene er åpne, at brannvarslingssystemet er på plass og ikke minst at betjeningen er trent i å håndtere en brannsituasjon med påfølgende evakuering. Men det er de uansvarlige vi må ta tak i.

Vi har ikke råd til å miste ungdom i brann fordi diskotekeierne og festarrangørene ikke gjør jobben sin.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.