FAGARTIKLER

Brannfarlig praksis

surname surname surname
21. aug. 2003 - 15:05

En høstnatt i 2001 begynte det å brenne i en tørketrommel i en firemannsbolig i Trondheim.

Brannen ble oppdaget ca. kl. 04.00. Det var da røyk i gangen og noen lysglimt inne på badet. En nabo varslet brannvesenet kl. 04.07. Fra kl. 04.11 filmet en av naboene brannen. Da var allerede hele inngangspartiet overtent. Da brannvesenet ankom kl. 04.16, var tre av de fire leilighetene i brann.

Som et bål

Brannen spredte seg raskt gjennom ytterdøren til inngangspartiet utenfor. Inngangspartiet var bygget opp som et perfekt stablet bål med tynne trebord med lufting. Over inngangspartiet hadde brannen direkte tilgang til å spre seg opp i det kalde loftet, på begge sider av et brannskille. Da etasjeskilleren mellom loft og leilighetene i andre etasje ikke trenger å være et skille med brannmotstand, så spredte brannen seg enkelt nedover.

Norges branntekniske laboratorium (NBL) gransket denne brannen grundig for å finne ut hvorfor den kunne spre seg så raskt. Vi så fort at det var flere feil ved denne byggeløsningen. Spesielt vil vi trekke frem to særlig uheldige løsninger. For det første at brannen lett kunne antenne de brennbare materialene i inngangspartiet. Dessuten tillot byggeløsningen brannen i inngangspartiet å spre seg til begge sider av brannskillet på loftet.

Brannmotstandskravet for et bygg med flere boenheter, f.eks. denne firemannsboligen, er å forhindre brannspredning til naboene i 30 minutter. De ulike konstruksjonsløsningene skal ha en brannteknisk dokumentasjon som viser at de klarer å motstå en brann i 30 minutter. I tillegg bør man helhetlig vurdere bygget for å bestemme brannmotstanden totalt sett.

Denne brannen er et klart eksempel på hvordan valgte løsninger er brannteknisk uheldige. De enkelte konstruksjonene er muligens godkjente for brannmotstand i 30 minutter. Det virker derimot ikke som om noen har vurdert den helhetlige brannrisikoen ved denne byggeløsningen. Brannen klarte å spre seg til tre leiligheter på mindre enn 15 minutter

Enkle mottiltak

Tre enkle tiltak kan øke brannsikkerheten for de eksisterende bygninger med lignende konstruksjonsløsninger.

Monter dørlukkere slik at brannen ikke kan sprer seg ut i inngangspartiet. I Trondheimbrannen glemte man å stenge døren etter seg ved evakueringen.

Monter seriekoplede røykvarslere. Da blir beboerne i alle leilighetene varslet direkte. Vurder også å montere røykvarsler i inngangspartiet. I denne brannen måtte en beboer hoppe ned fra andre etasje da hele inngangspartiet var overtent.

Det må være tette etasjeskillere opp til loftet, slik at en brann ikke kan spre seg til begge sider av et vertikalt brannskille.

Det aller viktigste er å gjøre en helhetlig risikovurdering for bygningene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.