INDUSTRI

Brannbil for skogen

13. jan. 2010 - 09:22

Det er Tess Drammen AS i Lier og AS Metax i Røyken som har utviklet den nye tilhengeren beregnet for lette terrenggående kjøretøy (ATV).

Hensikten er å forbedre bekjempelsen av skogbrann ved at slokkeutstyr kan fraktes raskere ut i ulendt terreng.

– I dag må brannmannskapene ta beina fatt og bære med seg 50-kilos sekker. Med en ATV på belter og denne tilhengeren, kan de i stedet kjøre ut et par kilometer slanger, sier Egil Kløften som er salgsansvarlig ATV i Tess Drammen.

Første til Røyken

Da den nye brannstasjonen i Røyken åpnet før jul, mottok brannvesenet en komplett ekvipasje i gave fra eiendomsselskapet Reas. Dette er den første terrenghengeren som er produsert.

Utviklingen av hengeren startet på sensommeren i fjor. Tess har fått innspill fra flere brannfolk for å gjøre designet hensiktsmessig. Hvorvidt det blir mer produksjon, avhenger av etterspørselen.

– Det er vel nærmere 300 brannstasjoner i landet, og jeg tror det er et marked for en slik. Men det kommer selvsagt an på om bevilgende myndigheter ser nytten, sier Kløften.

Redningsvogn

Tess ser også andre bruksområder for terrenghengeren enn ved branninnsats. For eksempel som frakte- og verkstedvogn og for redningstjenesten.

Planen er å designe en redningsvariant med ski og vise den fram for Røde Kors Hjelpekorps i løpet av vinteren.

– De som må reddes ned fra fjellet ligger bedre inne i en slik vogn med oljevarmer enn på en kjelke bak en snøskuter, mener Kløften.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.