OLJE OG GASS

Brann på BP-skip stanset oppsamling

HETT: Tirsdag 14. juni ble Discoverer Enterprise truffet av lynet slik at det opppsto en brann i boretårnet.  Dermed ble oppsamlingen av olje fra problembrønnen på MC 252 staset i nesten fem timer.  Bildet viser normal fakling av gassen som tas opp sammen med oljen.
HETT: Tirsdag 14. juni ble Discoverer Enterprise truffet av lynet slik at det opppsto en brann i boretårnet. Dermed ble oppsamlingen av olje fra problembrønnen på MC 252 staset i nesten fem timer. Bildet viser normal fakling av gassen som tas opp sammen med oljen. Bilde: Marc Morrison
Tore Stensvold
16. juni 2010 - 12:44

Lynnedslaget førte til et branntilløp i boretårnet. Sikkerhetssystemer om bord slo til og stanset alle operasjoner på produksjonsskipet. Brannen ble raskt slokket.

BP har de siste døgnene klart å føre ca. 15.000 fat olje opp til Discoverer Enterprise der oljen prosesseres og føres over til et tankskip, mens gassen fakles.

Tilbakeslag

Tirsdag 15. juni ble produksjonsskipet Discoverer Enterprise truffet av lynet. Oljeoppsamlingen stanset fra klokka 9:25 til 14:15 lokalt tid.

Også før det ble oppsamlingen forstyrret. En feil på en sensor medførte 30 minutters stans. Samlet oljeopptak ble derfor redusert til 5.610 fat i løpet av de 12 første timene tirsdag.

Døgnet før ble 15.420 fat samlet opp og 33,2 millioner kubikkfot gass brent.

Mye større utslipp

USAs energiminister, Steven Chu, opplyste tirsdag at utslippene fra BP-brønnen på feltet MC 252 er atskillig høyere enn tidligere anslått.

En granskingskomité som er nedsatt med representanter fra myndigheter og uavhengige eksperter, har kommet fram til at brønnen pøser ut mellom 35.000 og 60.000 fat olje i døgnet. Beregningene ble gjort etter analyser av data samlet inn i løpet av helgen. Langt mer og mer nøyaktige data gjør at komiteen har bedre grunnlag for sine anslag.

Fra 1.000 – 60.000

De nye estimatene står i grell kontrast til BPs første opplysninger om at utslippet kun var på 1-00 fat olje i døgnet. US Coast Guard oppjusterte anslagene til 5.000 i mai. Etter hvert har det blitt mer og mer tydelig at brønnen pøser ut vesentlig større mengder.

Eksperter antar også at mer olje strømmer ut av den defekte utblåsningsventilen (BOP) etter at det ødelagte stigerøret ble kappet av. Den sammenklemte stigerøret kan ha virket som en ventil som begrenset utslippet, mens oljestrømmen nå har fri vei opp til kappen som ble satt på toppen av BOP-en.

Høyt trykk

Kappen og Discoverer Enterprise har imidlertid ikke kapasitet til å ta unna en brønnstrøm på over ca. 16.000 fat. Ventiler slipper ut den overskytende oljen, som man kan se på videobildene fra blant annet Skandi Neptune.

BP jobber med en ny kappe som har to utløp der olje og gass skal føres via fleksible stigerør til to produksjonsskip med samlet kapasitet på ca. 40.000 – 48.000 fat olje i døgnet. Dette er ventet å være på plass i midten av juli.

Les mer her: BP-brønnen lekker som en sil

Les mer om: