KRAFT

Bråk rundt kritisk gassavtale

Gassledning. Gass. Rør. Russland. Ukraina.
Gassledning. Gass. Rør. Russland. Ukraina. Bilde: Scanpix\Reuters
12. jan. 2009 - 09:49

Russland sender en delegasjon til Brussel som skal signere en ny gassavtale med Ukraina, etter at Russland avviste en signert avtale i helgen.

Avtalen er allerede undertegnet av Ukraina, ifølge Gazprom.

Trakk seg

Russland vil først gjenoppta leveransene av gass til Ukraina etter at nabolandet godtar at gassleveransene til Europa blir overvåket av observatører.

Russerne trakk seg fra en tidligere avtale etter at det ble kjent at Ukraina hadde endret på teksten - etter at den var undertegnet av Russland.

Denne gangen skal Ukraina være villig til å signere en ny avtale uten tilføyelser.

"Har ikke stjålet"

I en kopi av avtaleteksten, som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til, er det skriblet «med erklæring vedlagt» ved siden av den ukrainske signaturen.

I den vedlagte erklæringen heter det at Ukraina ikke har stjålet gass som var ment for det europeiske markedet, samt at Ukraina ikke skylder det russiske gasselskapet Gazprom penger, stikk i strid med det Russland hevder.

I erklæringen heter det også at Russland må bidra med ekstra gass for opprettholde trykket i gassrørledningene, noe Russland har sagt ikke vil komme tale før en prisavtale mellom Russland og Ukraina er kommet på plass.

EU-kommisjonen uttalte søndag at det ukrainske vedlegget ikke påvirket innholdet i avtalen.

Må godta inspeksjoner

Avtalen gjelder vilkårene for inspeksjoner som skal sikre at alt går riktig for seg når russisk gass blir sendt gjennom Ukraina til EU.

Ifølge avtalen skulle partene gå med på å la en internasjonal ekspertgruppe kontrollere gasstrømmen.

Stanset all eksport

Bakgrunnen for avtalen er at Russland nylig stanset all eksport av gass til Europa gjennom Ukraina som følge av en strid med Ukraina om pris på gass til det ukrainske markedet og nedbetaling av ukrainsk gassgjeld.

Russland stanset først eksporten av gass til Ukraina, og i forrige uke ble all eksport av gass gjennom Ukraina stanset med den begrunnelse at Ukraina hadde stjålet gass som var ment for europeerne.

Iskulde

Ukraina har nektet for anklagene og beskylder Russland for å drive med utpressing.

Stansen i gassleveransene har fått store følger i de sørøstlige delene av Europa, hvor mange har stått uten gass til oppvarming i årets kaldeste periode.

Tsjekkias statsminister Mirek Topolanek reiste i helgen fram og tilbake mellom Kiev og Moskva for å få på plass kontrollavtalen, som skulle sikre at eksporten av gass til EU gjennom Ukraina ble startet opp igjen.

Inspektører på plass

Gassinspektører fra EU var allerede fremme ved sine kontrollposter i Ukraina søndag, og ifølge EU-kommisjonen var de klare til å sette i gang med sitt arbeid.

Også Norge skal etter planen sende gassinspektører til Ukraina.

Russlands statsminister Vladimir Putin sa lørdag at gasstrømmen vil bli gjenåpnet så snart kontrollmekanismene trer i kraft.

Søndag skal Putin ha tatt til orde for nye samtaler i Brussel mandag.

©NTB

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.