OLJE OG GASS

BPs kriseanslag er skyhøyt

En død hornfisk i et myrområde i den amerikanske delstaten Louisiana. Flere mil med sårbare våtmarker i delstaten skal være ødelagt av oljesøl.
En død hornfisk i et myrområde i den amerikanske delstaten Louisiana. Flere mil med sårbare våtmarker i delstaten skal være ødelagt av oljesøl. Bilde: Scanpix / Reuters
21. juni 2010 - 08:34
  • Oppdatert 09:28

BPs kriseanslag over hvor mye olje som lekker ut i Mexicogolfen, er langt høyere enn det amerikanske myndigheter opererer med.

Et internt BP-dokument viser at selskapet har anslått at så mye som 100.000 fat olje, om lag 16 millioner liter, kan sprute ut fra brønnen hver dag.

Les også: Fem ganger så stort som Full City – hver dag

Hundre ganger høyere

Det går fram av et udatert dokument kongressrepresentanten Ed Markey har fått tilgang til.

Det interne kriseanslaget er hundre ganger høyere enn det BP først gikk ut med.

– Dette viser at BP, helt fra starten av, enten har løyet eller vært komplett inkompetente, sa Markey til NBC-programmet «Meet the Press» søndag.

– Uvesentlig

Amerikanske myndigheter har gått ut fra at det verste daglige utslippet kan være på om lag 60.000 fat olje, betydelig mindre enn det BP har tatt høyde for.

BP-talsmann Toby Odoen sier interndokumentet er ekte, men at anslaget er uvesentlig fordi det kun gjelder dersom man fjerner en såkalt «blowout preventer».

– Siden det ikke finnes planer om å fjerne «blowout preventeren», er tallet irrelevant, sier Odoen.

Koster dyrt

Oljekatastrofen i Mexicogolfen har så langt kostet oljeselskapet BP 2 milliarder dollar – eller 12,5 milliarder kroner.

Summen inkluderer kostnader til oppsamling av olje, drilling av avlastningsbrønner, erstatninger til delstatene i USA som er rammet av utslippet og andre erstatninger, opplyste selskapet mandag. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.