OLJE OG GASS

BP vurderer undervannsseparasjon

UNDERVANNS SEPARASJON: Formålet er å separer vann fra hydrokarboner og dermed forlenge  produksjonen fra felt.
UNDERVANNS SEPARASJON: Formålet er å separer vann fra hydrokarboner og dermed forlenge produksjonen fra felt.Bilde: ILL: FMC Kongsberg Offshore
Anders J. Steensen
2. apr. 2009 - 07:34

Undervanns separasjon

Undervanns separasjonsanlegg innføres for å redusere mengden produsert van i produksjonsanlegg på fartøyer eller plattformer. Etter hvert som et oljefelt går mot slutten av produksjonstiden, produseres det mer vann enn olje fra brønnene.

Prosessanlegget som skal separere olje fra vann er konstruert opp til en grense for olje/vann forholdet. For å få ut de siste rester med produserbar olje kreves ekstra prosesskapasitet. Det kan gjøres ved et undervanns prosessanlegg som fjerner store deler av vannet fra brønnstrømmen.FMC Technologies på Kongsberg er blitt tildelt en kontrakt av BP for å utføre innledende engineering studie av undervannsseparasjonsanlegg for bruk på Foinaven-feltet.

Feltet er lokalisert vest av Shetland i UK blokk 204/19 og 204/24aUtarbeide en løsning

Hensikten med studien er å etablere en detaljert teknisk løsning for et undervannsseparasjonssystem, utføre en overordnet teknisk vurdering, identifisere enheter med lang leveringstid og kritiske risikoelementer.

– Vi har levert flere undervannsseparasjonsanlegg de seneste år. Vi gleder oss til å bistå BP med å konstruere og etablere nødvendig teknologi for deres undervannsseparasjonsbehov på Foinaven, sier Rasmus Sunde, direktør IOR og prosesssystemer FMC Technologies.Troll Pilot var først

Det første anlegget som ble levert var Troll Pilot for Norsk Hydro. Det første kommersielle anlegget var Tordis IOR med enheten som er døpt Tiora.

Total og Shell skal utføre undervannsseparasjon fra felt i Angola og utenfor Brasil.Les mer om: