OLJE OG GASS

BP vet ikke årsaken til ulykken

BPs toppsjef Tony Hayward må regne med tøffe spørsmål når han møter amerikanske folkevalgte i Kongressen torsdag.
BPs toppsjef Tony Hayward må regne med tøffe spørsmål når han møter amerikanske folkevalgte i Kongressen torsdag. Bilde: Scanpix
17. juni 2010 - 07:38

Det er for tidlig å si hva som forårsaket oljeulykken i Mexicogolfen, mener BPs toppsjef Tony Hayward, som torsdag må forklare seg for amerikanske folkevalgte.

Svikt i mange ledd

Hayward vil framstille utslippet som en svært kompleks situasjon under høringen i Representantenes hus, ifølge nyhetsbyråer som har fått tilgang til forklaringen BP-sjefen akter å gi.

– En rekke selskaper var involvert, deriblant BP, og det er rett og slett for tidlig å kunne forstå årsaken, sier Hayward.

Han mener ulykken på oljeriggen Deepwater Horizon skjedde som resultat av svikt i en lang rekke ledd.

Må forbedre seg

Videre mener BP-sjefen at oljeselskaper som borer på dypt vann, må gjøre mer for å forberede seg på ulykker.

– Det er klart at oljeindustrien i vesentlig grad må forbedre sin evne til raskt å ta tak i denne typen ulykker på dypt vann.

Onsdag møtte Hayward og BPs styreformann Carl-Henric Svanberg president Barack Obama i Det hvite hus. Etter møtet ble det klart at BP går med på å betale 20 milliarder dollar til et fond som skal sikre erstatningsutbetalinger til folk som rammes av oljeutslippet.

Negative reaksjoner

Etter samtalen møtte Svanberg pressen og ba om forlatelse for oljeutslippet. Han uttrykte medfølelse med dem som rammes av katastrofen, men var ikke helt heldig med ordvalget da han omtalte berørte amerikanere som «småfolk».

Den svenske styreformannen ble senere nødt til å beklage uttalelsen, som vakte negative reaksjoner flere steder i USA.

Lost in translation

Språkforvirring er en mulig forklaring på Svanbergs uttrykksmåte. På svensk kan man bruke uttrykket «småfolk» om vanlige mennesker uten at det oppfattes nedsettende.

Men da Svanberg sa om BP: «We care about the small people», så tok mange TV-seere det ille opp.

– Vi er ikke små mennesker. Vi er mennesker. De er ikke bedre enn oss, vi bøyer oss ikke, sa Justin Taffinder fra New Orleans til nyhetsbyrået AP. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.