OLJE OG GASS

BP starter plomberingen av oljebrønn

I GANG: Arbeidet med å stanse oljeutslippet i Mexicogolfen kom tirsdag et viktig hakk videre. Da startet BP arbeidet med å plombere brønnen.
I GANG: Arbeidet med å stanse oljeutslippet i Mexicogolfen kom tirsdag et viktig hakk videre. Da startet BP arbeidet med å plombere brønnen. Bilde: Reuters / Scanpix
4. aug. 2010 - 07:33

Operasjonen som forhåpentligvis skal stenge brønnen for godt, er blitt utsatt flere ganger. Men tirsdag opplyste oljeselskapet at arbeidet er i gang.

To trinn

Prosessen med å plombere brønnen skjer i to trinn. Først pumpes det slam og sement direkte inn i brønnen. Senere skal samme type materialer sprøytes inn gjennom den dype avlastingsbrønnen som er boret ned til hovedbrønnen. To slike brønner er boret i tilfelle den første ikke skulle treffe.

Når dette arbeidet er gjort, skal i teorien lekkasjen være stanset for godt.

Avlastningsbrønner viktigst

Kystvaktadmiralen som leder de amerikanske myndighetenes håndtering av oljeutslippet, har imidlertid advart mot å framstille den såkalte static kill-prosessen som en endelig seier over utslippet.

– Jeg tror ikke vi skal se på dette som slutten før vi faktisk har boret ferdig avlastingsbrønnene, sier admiral Thad Allen.

4,9 millioner fat olje, 780 millioner liter, har ifølge amerikanske myndigheter lekket ut under oljeutslippet i Mexicogolfen. Det gjør utslippet til tidenes største i sitt slag.

En seksdel oppsamlet

Av det totale utslippet regner BP og myndighetene i USA med at nærmere en seksdel er samlet opp gjennom opprydningsarbeidet. Dette utgjør rundt 800.000 fat, eller nesten 130 millioner liter.

Men over fire millioner fat er blitt spydd ut i havet siden Deep Horizon-ulykken i april. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.