OLJE OG GASS

BP snart framme

Anders J. Steensen
1. juli 2010 - 12:54

Transoceans Developement Driller III er snart framme ved den lekkende oljebrønnen MC 252.

Den 27. juni gjensto det kun 16 meter før avgrensningsbrønnen treffer brønn MC 252 5450 meter ned i havbunnen.

Induksjon

Metoden som brukes for å styret boret sik at borekronen treffer brønn MV 252 er basert på induksjon.

Det gjøres ved at det senkes en probe ned i avgrensningsbrønnene etter at borestrengen er trukket ut. Denne proben inneholder en elektromagnetisk generator som setter opp et elektrisk felt.

Dette elektriske feltet treffer foringsrøret i MC 252.

Magnetisk

Foringsrøret er av stål. Rundt fôringsrøret vil det da dannes et magnetisk felt som er sterkest nærmest fôringsrøret.

I det verktøyet som sende ut det elektriske feltet sitter sensorer som plukker opp retningen på det magnetiske feltet.

Dermed har boremannskapet retningen som brønnen skal ha for å treffe den løpske brønnen.

Se video her.

AVGRENINGSBRØNNER: BP borer to avgreninsgbrønner. Dette arbeidet ser ut til å går raskere enn opprinnelig planlagt. BP plc

Se stor utgave av illustrasjonen (NB: PDF)

Tar tid

Denne delen av boreoperasjonen tar noe tid, fordi hele borestrengen må trekkes, brønnen renskes før det elektromagnetiske verktøyet settes ned i brønnen.

Når brønnen er så lang som i dette tilfellet, kan dette ta flere dager.

Styring i sann tid

Da boringen starter opp igjen, så bruker Halliburton, som i dette tilfelle leverer verktøyene for retningsbestemt boring, et verktøy som ligger like bak selve boret.

Det inneholder sensorer pluss den delen som sender ut det elektriske feltet. Disse signalene prosesseres ned til det retningsbestemte boret som så kan styres inn i brønnen.

Pumpe boreslam

Så snart avgrensningsbrønnen er inne i brønn MC 252, Macondo-feltet, vil BP starte å pumpe inn tungt boreslam for å drepe brønnen.

Teknisk direktør i BP, Kent Wells, sier at det er mye enklere å drepe brønnen fra bunnen enn fra toppen og at dette er den eneste og sikre måten for å stoppe utblåsingen.

RETNINGSTYRTE BOR: Bildet viser typisk boreutstyr for retningsstyrte bor for Halliburton. Det er mye elektronikk som må ned i borestrengen. (FOTO: Anders J. Steensen) Anders J. Steensen

Produktiv

Det er usikkert hvor mye olje som har strømmet ut fra MC 252, men estimatene tyder på at det er rundt 60 000 fat daglig.

Den siste tiden har BP klart å samle opp rundt 25 000 fat olje per dag. Utslippet ut i havet er dermed på 35 000 fat dagen, som tilsvarer 5,5 millioner liter olje hver dag.

Kilder i det norske oljemiljøet mener at BP har truffet et særdeles produktivt reservoar. Sammenlignet med norsk sokkel er en produksjon på 60 000 fat olje per dag høyt.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.